Neizvesna trka za predsednika RS – i Dodik i Trivić proslavili pobedu

Region 03. okt 202219:099 komentara

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je preliminarne rezultate izbora za predsednika Republike Srpske, prema kojima vodi kandidat SNSD-a Milorad Dodik. Prethodno su i Dodik i njegova protivnica Jelena Trivić iz PDP-a proglasili izbornu pobedu. Nakon što su stigli rezultati Centralne izborne komisije, Jelena Trivić traži ponavljanje čitavog izbornog postupka zbog, kako kažu u njenom štabu, očigledne izborne krađe. Opšte izbore u BiH obeležio je i poraz Bakira Izetbegovića u trci za bošnjačkog člana Predsedništva, ali i odluka Visokog predstavnika Kristijana Šmita da u izbornom danu nametne promene izbornog zakona.

Jelena Trivić požurila je i prva načinila smeo korak. U trenutku kada je 72,3 odsto glasova bilo prebrojano i kada je po podacima svog štaba imala oko 30 hiljada glasova prednosti, proglasila je izbornu pobedu nad Miloradom Dodikom.

„Obraćam se javnosti i narodu Republike Srpske. Da, ovo je bila pobeda naroda“, rekla je Trivić.

POVEZANE VESTI:

Dok Jelena Trivić kreće u pobedničku šetnju ulicama Banjaluke, Dodik nije proglasio pobedu, ali je tvrdio da su rezultati obrnuti, da ima 213.000 glasova, dok Jelena Trivić ima 180.000 glasova na uzorku od 72 odsto prebrojanih glasova, te ističe da je to nedostižna prednost. Tek dva sata kasnije, Dodik proglašava pobedu.

„U ovom trenutku definitivno proglašavam da je Željka Cvijanović pobedila i izabrana za spskog člana Predsedništva i da ona ide u Predsedništvo, a ja da sam pobedio za mesto predsednika Republike. Hvala lepo“, rekao je Dodik.

Ujutru Centralna izborna komisija u Sarajevu objavljuje podatke koji su u skladu sa Dodikovim. Da na osnovu 82 odsto obrađenih biračkih mesta, Milorad Dodik ima 48,80 odsto glasova, a Jelena Trivić 42,69 odsto.

PDP i Jelena Trivić, zatim, iznose niz podataka o nepravilnostima, optužuju Dodika za izbornu krađu i pitaju kako je moguće da Jelena Trivić u selu iz koga potiče nema nijedan glas, kao i u nizu drugih mesta.

„Zbog toga ćemo mi tražiti da se izborni proces ponovi na nivou cele RS“, kaže Trivić.

Trku za srpskog člana Predsedništva BiH niko nije osporio. Željka Cvijanović je pobedila Mirka Šarovića, koji je priznao poraz. Ubedljivo je pobedio i Željko Komšić za člana Predsedništva iz redova Hrvata. Ipak, mnoge hrvatske stranke, pa i sam zvanični Zagreb, tvrde da je ponovo pobedio bošnjačkim glasovima, a ne hrvatskim, jer glasanje nije razdvojeno.

„Ja nemam problema da se sretnem sa Milanovićem ni sa Plenkovićem, ali oni očigledno imaju problema sa mnom. Ja ne znam šta bi više trebalo da uradim“, poručio je Komšić.

Cvijanović i Komšić gledaće u Predsedništvu novo lice na mestu bošnjačkog člana tog tela. Tek drugi put u posleratnoj istoriji BiH, bošnjački član Predsedništva neće biti iz Stranke demokratske akcije, pošto je Bakir Izetbegović poražen od socijaldemokrate Denisa Bećirovića.

„Večeras se obraćam ljudima i u Beogradu i u Srbiji. Vreme je da gradimo bolju budućnost i za građane Srbije i za građane Bosne i Hercegovine. Vreme je da rešavamo otvorena pitanja i da više ne proizvodimo nijedno novo otvoreno pitanje“, rekao je Denis Bećirović.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit doneo je sinoć odluku da nametne izmene Izbornog zakona. Paket sadrži amandmane na Izborni zakon i Ustav Federacije BiH i ne odnosi se na Republiku Srpsku.

Komentari

Vaš komentar