Negativne ocene EK u izveštaju za BiH: Retorika podela koči napredak

Region 19. okt. 202117:14 > 18:192 komentara
Podeli:
EU, EK, Evropska komisija
Izvor: Aris Oikonomou/AFP

Bosna i Hercegovina dobila je negativne ocene Evropske komisije u vezi sa napretkom zemlje na putu ka Evropskoj uniji. Evropska komisija je upozorila da BiH nije ispunila 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK iz zahteva za članstvo, ističući da nastavak retorike podela koči ukupan napredak zemlje.

„Strateški cilj EU integracije nije pretvoren u konkretna dela. Političko okruženje je i dalje polarizovano, a političke vođe nastavljaju s retorikom podela i nekonstruktivnim političkim raspravama, koje su kočile ukupni napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta“, navedeno je u delu izveštaja koji se odnosi na BiH.

Povezane vesti

Ocenjeno je da „blokada državnih institucija i pozivi na poništavanje reformi izazivaju duboku zabrinutost“, a to se, kako je istaknuto, može prevazići jedino kroz politički dijalog.

„Značajan pad stope usklađenosti BiH sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU šalje negativan signal“, navodi se u izveštaju.

Još se naglašava da su „napravljeni neki pozitivni koraci“, uključujući održavanje izbora u Mostaru posle 12 godina.

„BiH mora ostvariti 14 ključnih prioriteta, uključujući izborne i ustavne reforme i moraće izvršiti ključne reforme pre nego što Komisija preporuči odobravanje kandidatskog statusa za zemlju“, poručeno je iz Brisela.

Evropska komisija usvojila je danas paket za proširenje za 2021. godinu, s detaljnim ocenama napretka koje su zemlje Zapadnog Balkana i Turska napravile na putu ka Europskoj uniji, s posebnim akcentom na sprovođenje ključnih reformi, kao i sa jasnim smernicama o daljim prioritetima.

Varhelji: Želimo da svi akteri u BiH poštuju Dejtonski sporazum

Komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni izveštaji o napretku zemalja Zapadnog Balkana, povodom poslednjih tenzija u BiH, da EU i dalje podržava Dejtonski sporazum.

„Želimo da svi akteri u BiH poštuju Dejtonski sporazum i u potpunosti ga sprovode. Potrebna nam je Bosna koja je funkcionalna, sa svim svojim državnim ustanovama, i zbog toga pozivamo sve aktere da poštuju taj naš zahtev, jer to nije samo u interesu Evrope i stabilnosti u regionu, već je to u interesu naroda BiH“, istakao je Varhelji na konferenciji u Strazburu.

 

Komentari

Vaš komentar