Navodni dokument o podeli BiH zaoštrio odnose vlasti i opozicije u Sloveniji

Region 13. apr. 202113:46 > 15:343 komentara
Podeli:
Izvor: Jure Makovec/AFP

Navodni "non-pejper" koji je slovenački premijer Janez Janša poslao u Brisel, prema navodima nekih zvaničnika u BiH i lokalnih medija, dodatno je zaoštrio ionako napete odnose između vladajuće stranke i opozicije u zemlji koja sredinom godine preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije.

Nakon što je dopisnik ljubljanskog „Dela“ iz Brisela na Tviteru preneo spekulacije medija u BiH o navodnom nezvaničnom dokumentu u kojem se pominje podela BiH po etničkoj osnovi, kao završnom činu raspada bivše SFRJ, navodeći da je reč o dokumentu o kome se u Briselu „već neko vreme špekuliše“, reagovao je Janša, koji je juče rekao da su to neosnovane špekulacije.

On je rekao da se prošle godine poslednji put sreo sa predsednikom Evropskog Saveta Šarlom Mišelom, kome je, prema pisanju portala, fizički predao dokument, prenela je Hina.

„Ovakvim se napisima pokušava onemogućiti naš cilj, jer Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i perspektivu država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji“, naveo je Janša u odgovoru na Tviteru.

Tema navodne ideje slovenačke vlade o podeli BiH duž etničkih granica u medjuvremenu je postala viralna na slovenačkoj političkoj sceni, koja je već uznemirena nedostatkom jasne slike o tome da li Janšina oslabljena vlada ima većinu u parlamentu.

Zbog navodnog neslužbenog dokumenta o BiH, poslatog u Brisel danas je Janšu na Tviteru napala Tanja Fajon, liderka slovenačkih Socijaldemokrata (SD) i evroposlanik, i Janšina najverovatnija protivkandidatkinja za mesto premijera na sledećim parlamentarnim izborima.

„Ako su izveštaji BiH medija i izjave diplomata u regionu istiniti, to može biti veoma štetno za Sloveniju“, rekla je Fajon i dodala da od Janše traži odgovor i objašnjenje.

„I mene su ovih dana zasuli pozivi i brojne zabrinute poruke iz BiH upozoravajući da premijer Janša pokušava da dovrši plan Miloševića i Tudjmana za formiranje velike Srbije i Hrvatske. Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi izazvati novi rat na Balkanu“, napisala je Fajon.

Kabinet slovenačkog predsednika Boruta Pahora reagovao je na navode člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je Pahor tokom posete Sarajevu u martu „kao prijatelj“ pitao sva tri člana Predsedništva da li je moguće zamisliti mirnu podelu te države.

Navedeno je da je to učinio jer je bio zabrinut zbog postojanje takvih stavova, da redovno upozorava sagovornike na opasnosti takvih planova i da je za ulazak BiH i ostalih balkanskih država Evropsku uniju.

EK: Ne znamo ni za kakav „non-paper“

Evropska komisija nije primila i ne zna ni za kakav “non-paper” koji je, po tvrdnjama nekih zvaničnika u BiH i tamošnjih medija, uputio slovenački premijer Janez Janša u kojem se navodno predlaže promena granica na zapadnom Balkanu kako bi se jednom za svagda okončao raspad bivše Jugoslavije.

“Mi definitivno nismo primili i ne znamo ni za kakav ‘non-paper’”, izjavio je portparol Komisije za spoljnu politiku Peter Stano.

Stano kaže da je pozicija EU, što se granica na zapadnom Balkanu tiče, nepromijenjena.

„Tu je pozicija EU vrlo jasna i tu nema ništa što je potrebno menjati. Mi treba da radimo na regionalnoj saradnji i pomirenju. To je ideja i logika pristupnog procesa – pokušati rešiti sva pitanja kako proces ne bi otišao u opasna područja, držeći se evropskih zakona i načela”, rekao je Stano.

Komentari

Vaš komentar