Nastavljeno saslušanje opozicionih lidera iz RS zbog „napada na ustavni poredak“

Region 22. dec. 202114:01 > 14:052 komentara
Podeli:
Sud BiH, Tužilaštvo BiH
Izvor: N1

Sud Bosne i Hercegovine je na zahtev Tužilaštva BiH izdao naredbu za izuzimanje određene dokumentacije Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine RS i više političkih partija iz RS u okviru predmeta "napad na ustavni poredak".

„Ne radi se o pretresanju prostorija ili osoba, kako je objavljeno u pojedinim medijima, već isključivo o izuzimanju predmeta u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da naredbu Suda BiH sprovode pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i da ne mogu davati više informacija o ovom slučaju.

Povezane vesti

SIPA je juče izuzela određenu dokumentaciju iz Narodne partije Srpske (NPS).

„Bila SIPA, idemo dalje…nema straha“, napisao je predsednik NPS Darko Banjac na svom Tviter profilu.

U Tužilaštvu BiH danas je u svojstvu svedoka saslušan predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, koji je posle saslušanja novinarima rekao da je imao „korektan razgovor sa tužiocima“.

On je dodao da je bilo jasno kakve će biti posledice otvaranja teških političkih tema i da se ušlo u „bespotrebnu spiralu stvari, koje su najmanje potrebne BiH“.

„Umesto da se bavimo gorućim problemima sa kojima se ljudi suočavaju, mi se bavimo teškim političkim stvarima, tenzijama, sukobima koje su nam nametnule vladajuće elite“, kazao je Borenović.

Prema njegovim rečima, činjenice su poznate i na osnovu stenograma sa sednice Narodne skupštine od 10. decembra, kada je vladajuća većina u RS usvojila zaključke o vraćanju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo.

„Ja stojim iza svake reči koju sam rekao na sednici Narodne skupštine RS. Ovo je jedna mučna i besmislena situacija, okidač je bila Inckova nametnuta odluka o zabrani negiranja genocida, nastavilo se sa ovim stvarima“, ocenio je Borenović.

On smatra da je sve što se dešava rezultat predizborne kampanje vladajućeg Saveza nezavisih socijaldemokrata (SNSD).

„To Dodik radi samo zato što su izbori 2. oktobra naredne godine, to je bila perfidna i lukava igra vladajuće političke partije“, kazao je Borenović, dodavši da to može imati „rizične posledice po BiH i po RS“.

O samom predmetu „napad na ustavni poredak“, predsednik PDP-a je naveo da se tek treba videti šta to znači konkretno.

U predmetu za „napad na ustavni poredak“ Tužilaštvo BiH sumnjiči predsednicu RS Željku Cvijanović, premijera Radovana Viškovića, predsednike i šefove poslaničkih klubova vladajućih stranaka koje su glasale za zaključke.

Do sada su saslušani predsednici opozicionih stranaka, Mirko Šarović (SDS), Goran Selak (SPS), Nenad Nešić (DNS) i Branislav Borenović (PDP).

Za 28. decemabar zakazano je saslušanje ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Posebna sednica NSRS održana je 10. decembra i tada su usvojeni zaključci o prenosu nadležnosti sa državnog na entitetski nivo u oblasti odbrane i sigurnosti, indirektnih poreza i pravosuđa.

Komentari

Vaš komentar