Nastavljena akcija policije – uhapšeni zaposleni u Gradu Zagrebu i preduzetnici

Region 01. jul 202111:42 > 05. jul 2021 13:591 komentar
Izvor: N1

Deset osoba uhapšeno je u nastavku antikorupcijske akcije, čija su meta sumnjivi poslovi zagrebačke gradske uprave koju je vodio pokojni gradonačelnik Milan Bandić, javili su hrvatski mediji.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeno je dvoje zaposlenih u gradu, koji su primali novac i osam preduzetnika koji su im plaćali da bi dobijali poslove od grada.

Mediji navode da je među uhapšenima i član Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 Zdravko Čabraja.

Antikorupcijska akcija počela je u sredu kada je uhapšeno više osoba povezanih s Milanom Bandićem, koji je iznenada umro u februaru ove godine. Radi se o nekoliko sumnjivih poslova bivše gradske uprave krajem prošle i početkom ove godine.

Među uhapšenima je glavni direktor Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, koji je, prema nezvaničnim informacijama, osumnjičen da je bio posrednik između Bandića i preduzetnika Milana Lončarića radi legalizacije Lončarićevog projekta Vrtovi svetla. Za to „posredovanje“ dobio je stan u Zagrebu, a navodno je Bandiću lično doneo novac.

Uz Bačića je uhapšen i Lončarić, bivši većinski vlasnik fabrike sijalica TEŽ.

Mediji navode da su u drugom kraku akcije, vezanom za korupciju uz organizaciju zagrebačkog Adventa, uhapšeni Bandićev vozač Zdravko Krajina, kao i zagrebački preduzetnik Denis Mohenski, poznat kao „kralj Adventa“. Takođe je uhapšenai bivša članica komisije za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić.

Među privedenima je i Bandićeva bliska saradnica, Ana Stavljenić Rukavina, koja se sumnjiči da je kao predsednica Upravnog veća Dečje bolnice Srebrnjak zajedno s Bandićevom saradnicom Andreom Šulentić, šeficom stručne službe gradonačelnika, koja je takođe uhapšena, zloupotrebila položaj pri izboru novog direktora te bolnice bolnice.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je u sredu da želi da se raščište svi sumnjivi poslovi i potvrdio da je privedeno nekoliko zaposlenih u gradu.

„Ne želim više da gradska uprava i ova zgrada budu simbol netransparentnosti i sumnje na korupciju i u tom smislu ćemo napraviti sve da se to konačno raščisti“, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Posle više od 20 godina vlasti Milana Bandića, za čiju su se vladavinu vezivale brojne korupcijske afere i klijentelizam, vođstvo u glavnom gradu Hrvatske nedavno su preuzeli Tomislav Tomašević i zeleno-leva platforma „Možemo“.

Tomašević je kao kandidat „Možemo“ u maju uverljivo pobedio na izborima za gradonačelnika Zagreba, dok je ta zeleno-leva koalicija osvojila najviše glasova i formirala je vlast u gradu sa Socijaldemokratskom partijom.

Komentari

Vaš komentar