Naslovi tabloida u Srbiji „Dodik napao Vučića“ – probni balon za nove odnose?

Region 04. jul 202213:5314 komentara
Podeli:

Tabloidi u Srbiji pisali su o “neviđenom bezobrazluku” na Vidovdan - "Dodik napao Vučića". Da li je po sredi probni balon za neke nove odnose na relaciji vlasti Republike Srpske i Srbije, možda zbog Ukrajine, ili pak samo sezona "novinarskih kiselih krastavaca".

Odnosi među Srbima iz Bosne i Hercegovine i Srbije ocenjuju se bližim nego ikad. I ne samo zbog Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama. Ipak, da li je invazijom Rusije na Ukrajinu, poremećeno srpsko jednoglasje?

U Banjaluci se tumači i komentariše drugi tabloidni ešalon u Srbiji, koji na naslovnim stranama piše – „Dodik na Vidovdan napao Vučića na strogo kontrolisanom mediju“, „Dževad Galijašević Dževo, Dodikov ‘glasnogovornik’ udario na državno rukovodstvo Srbije“.

Iako Galijašević nije portparol prvog čoveka SNSD-a, ova vest koju je preneo javni servis Republike Srpske ubrzo je obrisana, da ne bi napravila štetu.

Pročitajte još:

Poznavaoci prilika kažu da neslaganja između proruskog Milorada Dodika i prozapadnog Aleksandra Vučića isplivavaju na površinu, iako direktnih i javnih sukoba nema.

„On je to prepustio tabloidima, koji su naklonjeni njemu. A s druge stran, to ne čini ni Dodik već preko javnih ličnosti, analitičara koji su bliski njemu i koji zapravo sprovode njegovu politiku. Jedna od karika koja je narušila te dobre odnose Dodika i Vučića jeste svakako i pitanje ruske invazije jer je Vučić zauzeo jasan stav kojim je osudio agresiju Rusije na Ukrajinu, za razliku od Dodika koji Rusiju smatra prijateljskom zemljom i Vladimira Putina ističe kao jednog od najvećih lidera Evrope“, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Ukrajinsko-rusko pitanje definitivno je uticalo na odnose između Beograda i Banjaluke, smatra novinar Đorđe Vujatović.

„Postoje razmimoilaženja stavova kada je reč o geopolitičkim odnosima, posebno nakon napada Rusije na Ukrajinu. U tome svemu treba gledati činjenicu da je Srbija pod mnogo većim pritiskom nego BIH. Kada je reč o medijima, očigledno su u Srbiji tabloidi uz SNS, uz vlast, ali mi imamo sigurno grupu tabloida koji su proruski ili oni koji su prozapadno orjentisani“, kaže Vujatović.

Dodik je Vučiću teg oko vrata, kažu pojedini političari, ali i analitičari iz Srbije.

„Ti praktično sada imaš pokušaj Dodikov da ide uz rusku pomoć na Srbiju“, ocenio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Uprkos svim navodima, istovremano kada se tabloidi bave navodnim sukobom, na Vidovdan, Milorad Dodik je bio rame uz rame sa Aleksandrom Vučićem na svečanosti stupanja na dužnost u drugom mandatu.

Geostrateški odnosi u svetu, posebno regionalni, ali i uticaj Srbije mogli bi biti presudni na politička zbivanja u Republici Srpskoj, posebno u izbornoj godini.

Komentari

Vaš komentar