Dodik: Naš istorijski cilj je samostalna i slobodna Republika Srpska

Region 09. jan. 202120:0221 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Republika Srpska je 29 godina nakon osnivanja uprkos brojnim izazovima postala demokratski, politički i institucionalno stabilna zajednica za život svih naroda, poručili su zvaničnici Srpske na Svečanoj akademiji koja je održana u Banjaluci povodom obeležavanja Dana Republike i istakli da je istorijski cilj samostalna Republika Srpska.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska nije poklonjena, „već su se za nju izborili najbolji među nama“, pa je obaveza svih da je čuvaju i grade za buduće generacije.

Ljubav prema otadžbini meri se učinjenim delima, a u izuzetno izazovnoj godina pandemije, poseban patriotizam su pokazali zdravstveni i prosvetni radnici, privrednici koji su očuvali radna mesta i svi građana koju su, poštujući preventivne mere, sačuvali svoje i zdravlje svojih bližnjih, poručio je Dodik, penosi RTRS.

On je istakao je da je 9. januar dan kada se prisećamo stvaranja Republike Srpske, borbe za opstanak i svega onog što treba da se uradi da Republika Srpska bude bolja.

Naš istorijski cilj je samostalna i slobodna Republika Srpska i moramo naučiti lekciju koju su mojoj generaciji predali naši preci. Nemati državu je nešto što su Srbi naučili na najgori mogući način u raznim bunama i nažalost u poslednjem građanskom ratu, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je u Dejtonski sporazum unela svoj subjektivitet i sve nephodne elemente državnosti – teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica, a zauzvrat je dobila mir i međunarodnu verifikaciju kao ravnopravnog entiteta u okviru BiH, sa visokim stepenom autonomije.

„Borba na političkom planu sa onima koji opstruišu Republiku Srpsku će se nastaviti i neće biti nimalo laka ni u ovoj godini, a naredne godine slavimo 30 godina i moramo biti još jači, moramo se pripremiti na najbolji mogući način“, poručio je Dodik.

Komentari

Vaš komentar