Najveća zaplena heroina u Hrvatskoj: U Pločama pronađeno 220 kilograma

Region 11. jan. 202212:121 komentar
Podeli:
Izvor: Pixsell/Grgo Jelavić

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zaplenila je u luci Ploče 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, ukupne vrednosti 17 miliona evra. Ovo je najveća zaplena heroina u Hrvatskoj do sad.

Kako je rečeno novinarima, zaplena je rezultat dva, međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata. I heroin i kokain zaplenjeni su u luci Ploče, u dva odvojena slučaja. Heroin je zaplenjen u oktobru, a kokain početkom novembra 2021. godine. Droga je bila skrivena u brodu koji je doplovio iz Južne Amerike. U pretrazi su u potpalublju plovila pronađena 54 paketa namenjena evropskom tržištu.

Detalje su otkrili Dražen Rastović, koji je na čelu Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a, Ivan Pavličević, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zoran Tikvica, koji je na čelu Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Pero Perić u ime Carinske uprave, koji je na čelu Službe za mobilne jedinice Dubrovnik.

„Ovo je rezultat intenzivnog rada i saradnje Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske s carinskom upravom i ostalim institucijama, a sve kao nastavak operativne akcije u kojoj smo u prvih šest meseci razbili dve zločinačke organizacije i prijavili nekoliko osoba. Tom je prilikom zaplenjeno ukupno 700 kila kokaina. U prvom slučaju koji se odnosi na zapljenu heroina, 11. novembra prošle godine je u luci Ploče izvršena pretraga kontejnera s broda koji je došao iz Iraka. U tom se kontejneru nalazilo 80 olovnih ploča težine 250 do 300 kilograma i u 40 tih olovnih kocki pronađeno je 296 paketića droge“, rekao je Zoran Tikvica, govoreći o heroinu.

Vrijednost 62 kilograma kokaina, koji su također pronađeni, na ulici bi bila oko 17 milijuna eura.

Komentari

Vaš komentar