Najezda Ukrajinaca i Rusa povećala tri puta cenu zakupa stanova na primorju u CG

Region 08. maj 202212:5113 komentara
Crna gora, pokrivalice, ilustracije, Montenegro, more, Budva, primorje
Izvor: N1

Naseljavanje bogatih Ukrajinaca, ali i velikog broja Rusa, u protekla tri meseca uticalo je na cenu zakupa stanova na crnogorskom primorju, koja se povećala čak i tri puta, pa tako za godinu zakupci zarade i do 10.000 evra, piše Pobjeda.

Zaposleni u agencijama za nekretnine rekli su za list da stanova za izdavanje skoro da i nema, pa stanari, koji već godinama stanuju, dobijaju otkaze, jer ne mogu da plaćaju tako skup zakup.

Povezane vesti

Turistički radnici, međutim, kažu da nema bojazni za turiste i da cena apartmna neće biti povećana, jer je to druga vrsta smeštaja koja ne odgovara izbeglim porodicama.

Porasle su i cene nekretnina, koje najviše kupuju državljani Srbije, Crne Gore, a ima i zainteresovanih Nemaca i Rusa, koji su već duže ovde, jer su oni koji sada dolaze onemogućeni da prebace novac.

Državljani Rusije dolaze u Crnu Goru, uglavnom na primorje, bežeći od političke situacije u svojoj državi, koja im ne ide naruku zbog poslovanja. Oni masovno iznajmljuju stanove i kuće, prenosi RTCG.

Najveći pritisak je na Budvu, jer vide mnogo mogućnosti koje nudi u smislu investiranja u nekretnine, mada interes postoji i za druge primorske gradove.

Siromašni Ukrajinci idu u Nemačku, jer tamo od države, prema saznanjima lista, automatski dobijaju boravak na godinu uz mogućnost produžetka na tri, zdravstveno osiguranje, radnu dozvolu, socijalnu pomoć, smeštaj u centrima za izbeglice, hotelima, sportskim salama ili privatnim domaćinstvima.

Vlasnik agencija Kamin nekretnine iz Budve Dušan Ranković rekao je za Pobjedu da Ukrajinci plaćaju basnoslovne sume za stanarinu, tako da se došlo u situaciju da nema stanova ni za izdavanje, a ni za prodaju.

„Najgore je što su stanodavci počeli da daju otkaze stanarima, koji već godinama stanuju kod njih, koji su plaćali 300 do 400 evra mesečno da bi od Ukrajinaca uzimali preko 600 ili 700 evra“, rekao je Ranković.

Više o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar