Najezda miševa u okolini Rijeke, nadležni upozoravaju na pojavu mišje groznice

Region 06. jun. 202116:421 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Stanovnici opštine Klana, u okolini Rijeke, suočavaju se sa problemom velike najezde miševa čije leševe nalaze svuda, javljaju hrvatski mediji.

Mediji upozoravaju da postoji mogućnost razbolevanja od mišje ili hemoragijske groznice budući da se crknuti miševi nalaze oko kuća, u vrtovima, obližnjim livadama, kao i na putevima.

Iz opštine su upozorili na ovaj problem i naglasili da su u saradnji sa riječkom Veterinarskom ambulantom pristupili njegovom rešavanju.

Meštani se upozoravaju i da prilikom boravka u šumi pojačano brinu o higijeni i pridržavaju se preporučenih mera, te da koliko mogu osiguraju i svoje kuće, okućnice i bašte.

Herman Sušnik, rukovodilac „Šumarije“ Klana rekao je da brojnost miševa do ove godine nikada nije bila tako velika, a razlog tome je blaga zima i obilje hrane koje imaju u šumi.

On je dodao da je šuma još uvek prepuna miševa, a verovatno će biti i tokom ostatka prolećnog i letnjeg perioda dok najezda ne prođe sama od sebe.

Prema njegovim rečima, u šumama nije dozvoljeno korišćenje hemijskih preparata jer su „Hrvatske šume“ potpisnice evropskog sertifikata koji zabranjuje bilo kakav unos hemije, stoga je najbolje ostaviti prirodi da to rešava.

Do obolevanja od mišije groznice moguće je doći u neposrednom ili posrednom dodiru s glodarima, miševima i voluharicama i njihovim izlučevinama, a najizloženiji ovoj zarazi su upravo šumski radnici, lovci i poljoprivrednici, ljudi koji svakodnevno borave u šumi.

Komentari

Vaš komentar