Nadležni u Budvi tvrde da inficirani turisti ne krše mere, ali…

Region 11. avg. 202120:352 komentara
Podeli:
Crna gora, pokrivalice, ilustracije, Montenegro, more, Budva, primorje
Izvor: N1

Do sada je u Crnoj Gori kod 541 turiste potvrđena infekcija koronavirusom, kaže epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Jovana Vuković za Radio Slobodna Evropa (RSE). Šta se događa kad se turisti utvrdi infekcija koronavirusom, mora li u izolaciju? Da li se testiraju njegovi domaćini, kontakti? I najvažnije - da li se adekvatno kontroliše poštovanje karantina kako bi se sprečilo da inficirani turisti borave na plaži, u diskotekama, restoranima... ?

Kako piše RSE, u poslednjih mesec dana Uprava za inspekcijske poslove je turistima izdala oko 380 rešenja za samoizolaciju, od čega najviše u Budvi.

“U toku kontrola, nije bilo kršenja mera samoizolacije, kako kod građana Crne Gore, tako i kod turista”, naveli su iz Uprave.

Njihovih 18 zdravstveno-sanitarnih inspektora kontroliše propisane mere izolacije na Crnogorskom primorju, čija je obala dugačka oko 300 kilometara. Dodaju i da je najveći dio inficiranih osoba i njihovih kontakta napustio Crnu Goru.

I dok nadležni kažu da se mere, makar samoizolacije inficiranih poštuju, iskustva turista su suprotna.

Tako Mira i Jovan, bračni par iz Švajcarske, vide nepoštovanje mera od prodavnica, restorana do plaža.

“Mere se nikako ne poštuju. Na primer, neke ležaljke na plaži su odmaknute, ali na ostalom delu plaže je glava na glavu”, opisuje Mira.

Amanda kaže da je na putu od Engleske, preko Dubrovnika, do crnogorske granice bilo više epidemioloških provera.

“Vidim da se ovde maske nose jedino u prodavnicama, a dobro je što nisu obavezne na otvorenom, zbog vrućine”, reči su Amande.

Iako je merama propisano da se u restorane i klubove može samo uz kod o vakcinaciji ili PCR test, na ulasku u nekim budvanskim diskotekama ih niko ne traži.

Šta propisuju zdravstveni protokoli za inficirane?

Epidemiološka služba ima obavezu da o pozitivnom rezultatu testa obavesti turistu i vlasnika njegovog smeštaja (hotelskog ili privatnog), a sanitarna inspekcija izdaje rešenje o izolaciji inficirane osobe.

I privatne laboratorije imaju zakonsku obavezu da prijave inficirane, tako da dostavljaju epidemiološkoj službi broj testiranih i njihove rezultate.

“Onda mi epidemiolozi krećemo po tim podacima u epidemiološko anketiranje, kontaktiramo i njihov smeštaj, ali je preduslov za to da se dostave tačni i potpuni podaci. Ako neko ostavi pogrešan broj telefona, ili druge pogrešne podatke, mi ga ne možemo kontaktirati ni pored najbolje volje”, kaže epidemiološkinja Vuković.

U slučajevima teže kliničke slike, turisti oboleli od kovida-19 se šalju na bolničko lečenje, čije troškove plaća država Crna Gora.

Ako je reč o blažim simptomima, turista može da izolaciju provede u svom smeštaju i sam snosi troškove tog boravka. Hoće li se izolacija propisati i za iznajmljivača privatnog smeštaja ako je imao gosta inficiranog virusom, zavisi od rezultata njegovog testa i procene epidemiologa.

Upravo zbog epidemiološke situacije, budvanska porodica Antonioli, prvi put u poslednje četiri decenije je odlučila da ove sezone ne iznajmljuje privatni smeštaj.

“Razlog su kovid propisi, ako pustimo ljude bez ikakvih epidemioloških potvrda u kuću, tu sigurnosti nema, i pod takvim uslovima smo shvatili da je suludo da izlažemo familiju riziku”, kaže Petar Antonioli za RSE.

Petar je jedan od retkih mještana koji je pristao da govori na temu epidemiološke situacije na Crnogorskom primorju. Jedini koji su javno istupali su ugostitelji koji su protestovali protiv epidemioloških mera.

Crna Gora je jedna od retkih turističkih zemalja u koju se može ući bez ijednog epidemiološkog dokumenta – dokaza o vakcinaciji protiv koronavirusa ili negativnog testa na njegovu infekciju.

U Crnoj Gori boravi preko 192.000 turista, od čega je 64.000 u Budvi.

Komentari

Vaš komentar