Nacional: Banke proveravaju da li Alabar kupuje Sunce hotele srpskim kapitalom

Region 21. jun. 202121:4811 komentara
Podeli:
Izvor: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Hrvatske poslovne banke, koje su kreditirale Sunce hotele većinskog vlasnika Jake Andabaka, usred su osetljivog procesa razotkrivanja porekla kapitala, kojim Muhamed Alabar nastoji da preuzme Andabakovu kompaniju, piše hrvatski Nacional. I to zato što Alabar nema nameru da plati punu kupoprodajnu cenu, nego da preuzme otplatu 65 miliona evra kredita plasiranih Andabaku.

Kako navodi Nacional, to neće moći da izvede preko kompanije registrovane u Zagrebu, nego će ta kompanija morati da pokaže kakvim kapitalom raspolaže, ko za njega jamči i kakvo je njegovo poreklo. Pa su zbog tih novih okolnosti upućeni poslovni izvori otkrili Nacionalu da su se pojavile nove ozbiljne indicije kako Muhamed Alabar, koji upravo dovršava kupovinu hotelske grupacije Sunce hoteli većinskog vlasnika Jake Andabaka, zapravo u toj transakciji figurira kao paravan za plasman netransparentnog srpskog kapitala na hrvatsko tržište. Te su informacije Nacionalu potvrđene iz izvora s neposrednim saznanjima o toj poslovnoj transakciji, koja je u centar pažnje dospela neposredno nakon iznenadne smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Prema tvrdnjama tog izvora, transakcija je trebalo da bude dovršena uplatom jednog dela dogovorene kupoprodajne cene u prošli petak, ali je odložena, jer se odužio, možda i zakomplikovao postupak u kome hrvatske poslovne banke proveravaju poreklo kapitala kojim Muhamed Alabar namerava da jamči da je u poslovnom smislu kredibilan da preuzme kredite kojima su hrvatske poslovne banke kreditirale bivšeg većinskog vlasnika Sunce hotela Jaku Andabaka.

Drugim rečima, piše Nacional, Alabar ili neko koga on paravanski predstavlja, nema nameru da plati kompletnu dogovorenu kupoprodajnu cenu za tu transakciju, nego namerava da preuzme potraživanja komercijalnih banaka prema bivšem vlasniku.

Radi se o otprilike 65 miliona evra kredita. Da bi neko preuzeo taj iznos, potreban je popriličan kredibilitet, poslovni bonitet, te jasno poreklo kapitala kojim investitor raspolaže. A to je upravo područje gde su hrvatske banke revnosnije no ikada, nekad i izvan granica uobičajenog bankarskog ponašanja. Da se radi o slojevitoj i kompleksnoj transakciji počelo se nazirati još krajem marta, kada se pojavila vest da je kupoprodaja između firme povezane s Alabarom i Jake Andabaka dogovorena. Tada je objavljeno i da investitor treba da pribavi regulatorno odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije, piše Nacional.

Da se to odobrenje treba pribaviti usputno se saznalo još krajem marta, kada je na Zagrebačkoj berzi objavljeno da je kompanija Eagle Hills Zagreb Real Estate, sa sedištem u Zagrebu, iza koje stoji Muhamed Alabar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), s većinskim vlasnikom Sunce hotela Jakom Andabakom i članovima njegove porodice, te kompanijom Lucidus sklopila ugovor o kupoprodaji deonica i poslovnih udela, te stekla ukupno 4.151.092 redovne deonice Sunce hotela (serije A), što čini 69,71 odsto temeljnog kapitala te hotelske kuće.

Kako je time pređen zakonski prag od 25 odsto, za Eagle Hills Zagreb Real Estate je nastala obveza za preuzimanje preostalih deonica.

Nacional piše da se tada počelo nazirati da bi kapital namenjen za realizaciju te transakcije trebalo na račun Alabarove kompanije u Hrvatsku pristići iz Srbije, po svemu sudeći s računa Alabarove srpske firme koja realizuje projekat „Beograd na vodi’“. Što predstavlja ozbiljnu indiciju da Alabar tu transakciju ne realizuje svojim, nego nekim drugim kapitalom, zasad netransparentnog porekla. Po obrascu sličnom onome kako u Srbiji realizuje projekat „Beograd na vodi“, dodaje Nacional.

Već je i najava uplate te kupoprodajne cene, koja prema nekim procenama doseže 110 miliona evra, privukla pažnju i to ne samo finansijskih institucija. Ulazak stranog kapitala u Hrvatsku u više je navrata i ranije na neobičan način privlačio pažnju hrvatskih banaka. Koje su pod konstantnim, ali često ne sasvim jasnim i nekonzistentnim pritiskom Hrvatske narodne banke.

Moguće zbog hrvatske ambicije za uvođenjem evra, što otprilike podseća na proces međunarodnog monitoringa hrvatskog pravosuđa uoči ulaska Hrvatske u EU. Pa se kod plasmana stranog kapitala u Hrvatsku već neko vreme banke sa sedištem u Hrvatskoj prilično revnosno raspituju o njegovom poreklu. I postavljaju često prilično iritantna pitanja. To je atmosfera u kojoj se očekuje uplata potpisane kupoprodajne cene u ovoj transakciji.

To je u ovom slučaju tako, jer, kako piše Nacional, investitor ne želi da isplati, nego da preuzme kredite komercijalnih banaka koje su kreditirale Andabaka. Planiraju da preuzmu otprilike 65 miliona evra. Vrlo je verovatno da će dodatnih oko 12 miliona evra biti uplaćeno kako bi se podmirila dodatna dugovanja Sunce hotela prema Andabakovoj firmi Lucidus. A potom nepoznat, ali značajan iznos kako bi Andabak vratio pozajmice prema jednom od braće Pripuz – tako tvrde izvori upućeni u Andabakove finansije, prenosi Nacional.

Pokaže li se da se radi o kapitalu čije poreklo seže prema Srbiji, može se tvrditi da je Alabar zapravo poslužio kao smokvin list za ulazak nepoznatih, sa Srbijom povezanih investitora na hrvatsko turističko tržište. Što bi proširilo dijapazon dinamičnih i intrigantnih geopolitičko-preduzetničkih srpskih investicija usmerenih prema Hrvatskoj, dodaje Nacional.

Transakcija odložena, zakomplikovao se postupak

Transakcija je trebalo da bude dovršena uplatom jednog dela cene krajem prošle nedelje, ali je odložena, jer se zakomplikovao postupak u kojem banke proveravaju poreklo kapitala Muhameda Alabara.

A u ovom slučaju tu je transakciju lobistički zakulisno zagovarao Milan Bandić, piše Nacional. On se svega par sati pre svoje smrti tajno sastao s Alabarom, nesuđenim investitorom u kontroverzni Bandićev projekt „Zagreb na Savi“. Alabar je tog dana boravio u tajnoj poseti Zagrebu, gde je doputovao u društvu s bliskim Bandićevim prijateljem Sergijem Ivanovićem i potom se na jednoj diskretnoj lokaciji sastao s Bandićem zbog posla u čiju se realizaciju Bandić zakulisno uključio, dodaje se.

I to verovatno kao ključni predstavnik skrivenih ulagača, moguće svojih tajnih partnera, u turističku kompaniju Sunce hoteli većinskog vlasnika Jake Andabaka, koji su tu investiciju trebalo da realizuju pod okriljem Alabarovog Eagle Hillsa.

Nacional navodi da nije isključeno da su ti ulagači prvenstveno zainteresovani za zemljište na Jadranu – u Tučepima, Brelima i na Braču koje su u vlasništvu Sunce hotela. Zajedno s bračkim međunarodnim aerodromom, jedinom na nekom hrvatskom ostrvu, čiji su Sunce hoteli s 50,2 odsto značajan suvlasnik. Ta firma, do prošle godine poznata pod imenom Bluesun hoteli, nedavno je bila pred prodajom američkom investicijskom fondu KSL Capital Partners iz Denvera. Pregovori o realizaciji te transakcije bili su privedeni kraju, bila je dogovorena i cena, ali njihovi predstavnici tu transakciju nisu uspeli da dovrše u roku u kojem su imali ekskluzivno pravo. Prvo je taj rok istekao krajem 2020, a potom je Andabak dodatno produžavao taj rok do kraja februara, piše Nacional.

Komplikovali su se neki zahtevi banaka, koje su trebale da finansiraju kupovinu, a potom su se pojavile i nove ideje i prohtevi investitora i sve je to dovelo do toga da je Andabak mogao uvesti novog kandidata u pregovore a da ne prekrši ono što je potpisao prema tom američkom fondu.

Dakle, i bivši nesuđeni investitori suočili su se s identičnim procedurama provere kao i Alabar. I na kraju odustali.

Već i pre isteka tog roka, Andabaka je kontaktirao Sergije Ivanović, lobirajući da se Andabak okrene Eagle Hillsu, kompaniji koju predstavlja Alabar, piše Nacional. Eagle Hills prvo se pojavio kao jedna od sveukupno čak 22 firme koje su iskazale načelan interes za kupovinu Sunce hotela. Navodno se čak toliko kandidata javilo na javni poziv konsultantske kuće KPMG, koju je Andabak angažovao da pripremi tu transakciju.

Ali upravo je Bandić značajno, možda i ključno pridoneo tome da se u tu transakciju ozbiljnije umeša Alabar. Eagle Hills je potom krajem februara od Andabaka dobio ekskluzivno pravo da dovrši kupnju Sunce hotela u roku od sledećih 45 dana, prenosi Nacional.

Alabar je potom, piše Nacional, u relativno kratkom roku dubinski snimio Sunce hotele, a angažovao je i neke hrvatske eksperte za realizaciju pojedinih delova dubinskog snimanja i raznih drugih stručnih procena. Potom je krajem marta objavljeno da je sve dogovoreno, te se čekao prošli petak da se završno dogovore uslovi preuzimanja komercijalnih kredita plasiranih Andabaku. Ali se taj dan nije dogodio.

Kako godine prolaze, dodaje Nacional, sve su izraženije sumnje da je Eagle Hills poslužio samo kao paravan za netransparentno reinvestiranje i plasiranje, ukratko, kako pišu, „pranje domaćeg srpskog kapitala“.

Na taj širi kontekst angažmana Eagle Hillsa, Nacional je, piše, upozorio još na proleće 2019, kada je Bandić lepezom identično netransparentnih manevara Eagle Hills naumio da uvede kao privilegovanog investitora za projekat „Zagreb na Savi“. S procenjenom vrednošću od „samo“ 500 miliona evra, na površini nešto manjoj od milion kvadratnih metara, uz predviđenu izgradnju stambenih i poslovnih zgrada, šetališta, parkova, novih saobraćajnica, šoping centara, ugostiteljskih objekata, „Zagreb na Savi“ je za kompaniju iz UAE-a, u poređenju s brojkama vezanim za „Beograd na vodi“, trebalo da bude jednostavan posao, „nešto kao gradnja malo veće kućice za Barbiku“. Ali je žestoka reakcija javnosti praćena protestima i pisanjem medija sve to u Hrvatskoj blokirala, iako se Bandić žestoko zalagao za taj projekt, piše Nacional. Okolnosti iz Alabarovog srpskog angažmana verojatno su za Bandića bile komparativne prednosti zbog kojih mu je bio sklon, dodaje Nacional.

Jako Andabak, koji nastoji da proda Sunce hotele, u neutralnoj je poziciji prema tim zakulisnim aktivnostima. Ali mu načelno ne bi trebalo biti svejedno kakvo je poreklo kapitala koji ulazi u njegovu firmu, dodaje se u tekstu Nacionala.

Prodaja Sunce hotela nije preterano iznenađujuća, jer je sredinom leta poslovni nedeljnik Lider objavio da Andabak planira prodaju svog hotelijerskog biznisa i to nakon što je Generali osiguranju uspješno prodao Izvor osiguranje. Pitanje je samo koliko će na cenu uticati loša turistička sezona koja je iza Sunce hotela, ali i svih ostalih hotela u Hrvatskoj, kao i potpuno nepoznate okolnosti oko turističke sezone 2021, na koju će takođe veliki uticaj imati pandemija koronavirusa i distribucija vakcina u državama Evropske unije.

Preuzimanje jedne od najvećih hrvatskih hotelijerskih kuća trebalo bi se privesti kraju u trenutku kada je celi turistički sektor pogođen velikom krizom i kada je puno nepoznanica kada je u pitanju nova turistička sezona, te je pitanje kako će kompanije koje rade u turizmu preživeti ako sezona 2021. bude jednaka ili čak i gora od sezone 2020. Verojatno je i to jedan od razloga zašto se Jako Andabak odlučio na prodaju, jer ne želi da rizikuje da nakon iduće sezone vrednost njegove kompamnije još više padne, piše Nacional.

Komentari

Vaš komentar