N1 u Mladićevom rodnom mestu, meštani poručuju – treba da ga puste kući

Region 07. jun. 202120:1010 komentara
Podeli:

U iščekivanju drugostepene presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, ekipa N1 posetila je njegovo rodno mesto, selo Božanovići u opštini Kalinovik.

Mladićev rođak Zoran Mladić priča za N1 Sarajevo da su Mladićeva braća preminula u poslednjih nekoliko godina. Smatra da je presuda njegovom rođaku nepravedna.

„Da je pravde ne bi ni bio tamo. Njemu tamo mesto ne pripada. Nikakav on zločin uradio nije. A sad što su oni njega osudili i što mu sude, to je njima na čast. Ja bih mu poručio sa ovog mesta, ako me čuje, da se drži čvrsto kao što se i držao. Da bude ono što jeste. Ostaće legenda srpskog naroda, junak i heroj, pa šta bude da bude“, kazao je Mladićev rođak.

Ostali stanovnici Božanovića ne žele pred kamere. Mimo njih pričaju nam o teškom životu i egzistencijalnoj borbi. U Božanovićima ima i povratnika Bošnjaka. Jedan od njih nije želeo pred kamere, ali kaže da je došao na kafu sa komšijama Srbima, pa da im ošiša ovce. Život kažu mora ići dalje, bez obzira na prošlost.

Osuđeni ratni zločinac, Ratko Mladić, u svom rodnom selu, Božanovićima, ima i neformalnu ulicu. Danas malobrojni stanovnici koji žive u tom malom mestu, smatraju Mladića herojem.

Herojem ga doživljavaju i šest kilometara dalje. Na ulazu u Kalinovik, mural Ratka Mladića. Malo dalje, u centru i spomenik u njegovu čast. Tamo zatičemo još jednog Mladićevog rođaka, Milana Tošovića. Simoblično nosi majicu sa Mladićevim likom, isčekujući presudu suda u Hagu, za koji tvrdi da je politički.

Izvor : N1

„To je presuda političkog suda. To nije sud pravde, to je sud laži i prevare. Rodbinski sam povezan sa generalnom Mladićem. Moj otac i Ratko su rođaci. Zločina je bilo nad svim narodima, bez obzira da li su to Srbi, Hrvati ili muslimani. I zločine treba osuditi. Sad je problem što se većinom sudi Srbima, što pokazuju presude u Hagu“, rekao je Tošović.

Identično mišljenje i ostatka meštana ove opštine, koja, prema popisu iz 2013. godine, ima tek nešto više od 2.000 stanovnika.

„Ratko Mladić treba da bude pušten. Da provede svoj ostatak godina kući, star je čovek. Naši ljudi Srbi su 1.100 godina presuđeni, dok su drugi presuđeni po trista ili dvesta. Neki su pušteni skroz, nisu odgovarali. Mnogo mi je žao ako ga osude na doživotnu robiju. Zaslužio je da ide kući, da ga puste, jer to je nepošteno“, rekla je jedna stanovnica Kalinovika.

Iako je prošlo 26 godina od kraja rata, suočavanje s prošlošću stagnira u bh društvu. Relativizacija, veličanje i negiranje genocida svakodnevna su pojava, prvenstveno u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu 2008. godine, od kada se nalazi u haškom pritvoru. Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pre četiri godine, Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovečnosti u 15 opština u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko delovanje i terorisanje  Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Komentari

Vaš komentar