MUP Hrvatske: Policija u Borovom Selu postupila u skladu sa zakonom

Region 03. maj. 202115:263 komentara
Podeli:
Izvor: N1 (arhiva)

Uprava policije uputila je stručni tim u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku kako bi sproveli stručni nadzor nad policajcima koji su juče u vozilu pratili grupu muškaraca u Borovom Selu dok je pevala "ubij Srbina" i "Srbe ćemo klati", a koji je zaključio da su pripadnici policije postupili u skladu sa zakonom i s pravilima struke. Tvrde da se grupa kretala u tišini, a da je samo u "dva, tri navrata" došlo do uvredljivog skandiranja, "a što je vidljivo na snimcima".

Kako su naveli, u vezi sa juče objavljenim video snimkom na društvenim mrežama, na kom je „vidljivo skandiranje neprimerenog sadržaja grupe osoba u Borovu dok se nalaze pod nadzorom policije, glavni načelnik policije“ je uputio stručni tim kako bi se utvrdilo da li  je postupanje policijskih službenika bilo u skladu sa zakonom i pravilima struke.

Povezano:

„Stručni tim utvrdio je da su policijski službenici doneli opravdanu procenu kada su grupu osoba, prilikom njihovog udaljavanja od Spomen obiležja 12 policajca, stavili pod nadzor i s obzirom na njihovu brojnost zatražili dodatne policijske snage, a kako bi se sprečila eventualna protivpravna ponašanja prilikom povratka grupe do njihovih vozila. Tokom nadzora policije grupa se kretala u tišini, a u jednom je trenutku došlo do skandiranja neprimerenog sadržaja u dva-tri navrata, a što je i vidljivo na snimcima“, saopštio je MUP Hrvatske.

Kako su dodali, s obzirom na to „da je postojao visok stepen verovatnoće da bi se osobe iz grupe razbežale, a što bi otežalo utvrđivanje njihovog identiteta i dalje procesuiranje, bilo je nužno pričekati dodatne policijske snage čijim dolaskom je, sa suprotne strane, grupa zaustavljena, pa je utvrđen identitet svih osoba“.

Iz MUP-a Hrvatske kažu da je ta „procena omogućila dalje procesuiranje svih počinitelja, što je i učinjeno tokom dana privođenjem osoba u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje“ zbog sumnje da su „počinile krivično delo javno podsticanje na nasilje i mržnju, a bez dodatnog uznemiravanja građana“.

Stručni tim je, navodi se u saopštenju, doneo zaključak da su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske primenili policijska ovlašćenja u skladu sa zakonskim odredbama i skladno pravilima struke.

Komentari

Vaš komentar