MSP Crne Gore: Đukanović opstruira Vladu i produbljuje podele

Region 05. jan 202114:06
Podeli:
Izvor: N1

Odbijanjem da potpiše opoziv ambasadora predsednik Crne Gore Milo Đukanović opstruira Vladu i produbljuje podele, ocenilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Sa žaljenjem konstatujemo da predsednik Đukanović, odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora, opstruira Vladu u sprovođenju Ustavom određenih i naznačenih prava i nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja vanjske politike zemlje, naveli su iz Ministarstva, prenose Vijesti.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da se nisu stekli uslovi za donošenje ukaza o opozivu ambasadora koje je predložio ministar spoljnih poslaova Đorđe Radulović.

Povezane vesti

#related-news_1

Oni su poručili Đukanoviću da Zakonom o vanjskim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora, stoga Vlada nije dužna da prilikom povlačenja i opoziva ambasadora navodi razloge u obrazloženju, imajući u vidu da je imenovanje i postavljanje diplomatsko- konzularnih predstavnika u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova, odnosno Vlade, a da je predsednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse.

„Ukazujemo predsedniku Đukanoviću da se u Ukazu o opozivu, koji on potpisuje, tamo gde i kada ima razloga za opoziv, ne navodi niti jedan razlog, već se samo Ukazom konstatuje opoziv ambasadora sa sjedištem u pomenutoj zemlji prijema“, navodi se u saopštenju, uz podsećanje na slučaj iz 2018. godine.

„Kada je već reč o praksi, podsećamo da predsednik Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je uvaženi diplomatski predstavnik službovao u veoma važnoj prijateljskoj državi, članici NATO-a i EU. U tom slučaju je obzir prema državi prijema, navođenje diplomatske prakse i traženje dodatnih obrazloženja – izostao“, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva su na kraju doveli u pitanje Đukanovićevu želju za funkcionalnu kohabitaciju.

„Želeli bismo da verujemo da predsednik Đukanović, zbog dobrobiti građana naše države, želi funkcionalnu kohabitaciju, iako poslednji događaji u Skupštini Crne Gore, njegovo odbijanje da potpiše set zakona kojim se opstruira normalno funkcionisanje ekonomsko-pravnog sistema zemlje, kao i odbijanje da potpiše opoziv sedam ambasadora ukazuju na sasvim suprotno – narušavanje socijalne kohezije zemlje i produbljivanje podela, iako bi sa pozicije predsednika trebalo da šalje pomiriteljske poruke“, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva.

Komentari

Vaš komentar