Mitropolija: Postupak zbog navodnog skrivanja pedofilije – demonizacija SPC

Region 21. maj. 202211:27 > 11:2817 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je povodom postupka Višeg javnog tužilaštva u Podgorici zbog navodnog prikrivanja pedofilije, da je na delu "još jedan pokušaj da se u duhu bogoboračkog progona Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori izazove stara atmosfera i demonizacije i diskriminacije SPC i njenih vernika".

Povezane vesti:

U saopštenju povodom postupka Višeg javnog tužilaštva i knjige Bojana Jovanovića „Kako smo ubili Boga“, u izdanju nevladine organizacije Montenegro International, navodi se da je Jovanović izneo niz kleveta na račun SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Uz punu veru u pobedu Božje istine, da će se i ova prljava, tek nalik pravna predstava okončati brzo i na zakonit način, Mitropolija crnogorsko-primorska sa indignacijom odbacuje sve ove i formalno i suštinski, i pravno i moralno, neuko zakulisne vesti senzacije, jer su to isključivo plodovi davno ogoljenih i ostarelih zlih namera“, navodi se u saopštenju.

"Ova slabašna i krhka pravna mašta ovih protagonista obiluje deficitom zdravog razuma. Naime, to lice, kome je stigao poziv da svedoči u Beogradu, treba da se sasluša kao svedok u postupku koji je zapodenuo izdavač njegove knjige po zamolnici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici", navodi Mitropolija.

Mitropolija tvrdi da je na delu još jedan pokušaj da se u Crnoj Gori izazove stara atmosfera i demonizacije i diskriminacije SPC, ukazujući da "ništa više, ni dalje od toga ovde nema".

U ovom slučaju nije ni započeto krivično gonjenje bilo kojeg lica. Nijedno lice ovde nije ni saslušano kao osumnjičeni, tvrdi Mitropolija.

U saopštenju se naglašava da je Više državno tužilaštvo u Podgorici autora knjige moralo potraživati i preko tužilaštva u Beogradu zato što on "samog sebe" nije učinio dostupnim nadležnim organima države Crne Gore.

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije, a povodom prijave nevladine organizacije Montenegro International, preneli su mediji u petak.

Komentari

Vaš komentar