Mitropolija: Nećemo dati podršku povratku na vlast bivšeg režima u Crnoj Gori

Region 25. jan 202214:412 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC saopštila je da nije dala podršku niti želi da učestvuje, ni sada ni ubuduće, kako su naveli, u međustranačkim kalkulacijama i političkim nagodbama.

„U vezi glasina koje su se danas čule – da SPC daje podršku formiranju manjinske Vlade Crne Gore, Mitropolija crnogorsko primorska obaveštava javnost o sledećem – Mitropolija nije dala rečenu podršku niti želi da učestvuje, ni sada ni ubuduće, u međustranačkim kalkulacijama i političkim nagodbama. Takođe, za Mitropoliju je dragocena i važna izborna pobeda nad bogobornim bivšim režimom od 30. avgusta 2020. godine, koju su stranke sadašnje parlamentarne većine izvojevale na talasu svenarodnih litija. Kao što je svima poznato, te mirne, molitvene litije su bile jedinstven jevanđelski izraz borbe za slobodu vere“, navodi se u saopštenju.

Dodali su da stoga niko od Mitropolije ne očekuje da će ona dati podršku formiranju bilo koje vlade koja bi, kako su istakli, na mala ili velika vrata, posredno ili neposredno, vratila na vlast bivši režim.

„Podsećamo da su zvanični predstavnici bivšeg režima zbog ugrožavanja verskih prava i sloboda SPC sami sebe izopštili iz Crkve i time ostali van njenog okrilja sve do njihovog iskrenog pokajanja, koje se nažalost nije dogodilo do dana današnjeg“, zaključeno je u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Podsetimo, Građanski pokret URA Dritana Abazovića je u ponedeljak saopštio da je manjinska vlada najbolje rešenje, kao i da su spremni da idu u opoziciju.

Prethodno je kabinet predsednika Vlade Crne Gore saopštio da Demokratska partija socijalista i URA, kao „novi koalicioni partneri nisu zainteresovani za institucionalno delovanje, već isključivo za sopstvene zakulisne dogovore, kao što je ideja o manjinskoj vladi i da će njihova nova zajednička aktivnost biti bojkot vanredne sednice parlamenta“.

Komentari

Vaš komentar