Samit EU – Zapadni Balkan: Poruke o evropskoj perspektivi, ali bez datuma

Region 06. okt 202111:10 > 13:1419 komentara
Podeli:
samit-eu-zapadni-balkan-brdo-kod-kranja
Izvor: Tanjug/STA/Nebojša Tejić

Samit EU-Zapadni Balkan počeo je na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da će samit biti prilika da se "potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana".

„To će takođe biti prilika da jasno pokažemo da smo spremni da izdvojimo mnogo novca kako bismo investirali u te zemlje, kao i da podržimo ekonomske reforme i borbu protiv korucpije“, izjavio je Mišel po dolasku na sastanak lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Mišel je dodao da će samit biti prilika za slobodnu i otvorenu razmenu mišljenja „kako bi videli kakvi će biti naredni koraci“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je poruka današnjeg samita da Zapadni Balkan pripada EU.

„Želimo ih u EU, mi smo evropska porodica“, rekla je novinarima Ursula fon der Lajen po dolasku na samit, javlja Rojters.

Delimo istu istoriju i vrednosti i duboko sam uverena da delimo i istu sudbinu, izjavila je.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da će lideri EU na današnjem samitu sa liderima Zapadnog Balkana potvrditi posvećenost punoj integraciji Zapadnog Balkana u EU.

„Stoga moramo preuzeti odgovornost i doneti odluke koje vode ka tome, što znači otvaranje prve medjuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom i Albanijom, otvaranje pregovaračkih klastera sa Srbijom, ubrzavanje rada sa BiH kako bi postala zemlja kandidat za članstvo i liberalizaciju viza za Kosovo“, rekao je Varhelji.

On je izrazio zadovoljstvo zbog početka primene ekonomskog i investicionog plana za region dodajući da bi to trebalo da „podstakne ubrzanje stvarne integracije, integracije društava i ekonomija Zapadnog Balkana u EU“.

„Srbija i Kosovo da stave razlike na stranu“

Visoki predstvanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel imao je konkretnu poruku za Srbiju i Kosovo – da moraju da nastave dijalog i da „stave na stranu razlike“.

„Proces proširenja zahteva da se razlike ostave po strani“, rekao je Borel po dolasku na samit.

Borel je izjavio da zemlje kandidati za članstvo moraju da sprovedu reforme, a da članice i institucije EU moraju da ispune svoje obaveze.

„EU mora da zadrži kredibilan nastavak procesa proširenja“, rekao je Borel.

Dodao je i da zemlje koje žele da postanu članice moraju da se usklade sa spoljnom politikom EU kako bi se borili sa zajedničkim izazovima.

„Hrvatskoj posebno bitna Bosna i Hercegovina“

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je članstvo u EU „jedini pravi put“ za zemlje Zapadnog Balkana i pozvao na što skorije otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Plenković je rekao da je cilj sastanka da se pošalje „snažna poruka podrške i potvrda privrženosti procesu proširenja, da se podstaknu reforme i donese paket za ulaganja u zemlje regiona“.

On je istakao da je Hrvatskoj „posebno bitna“ Bosna i Hercegovina u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda i da će se „zalagati za njihovu ravnopravnost i poštovanje i slova i duha Dejtonsko-pariskog sporazuma“.

Plenković je ponovio da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati i o negiranju postojanja hrvatskog jezika u udžbeniku za osnovce u Srbiji ali i o pitanju potrage za nestalim osobama.

Sastanak na vrhu EU i Zapadnog Balkana održava se u organizaciji slovenačkog predsedanja Savetom EU, a prisustvuju mu lderi 27 država članica EU i lideri Albanije Edi Rama, Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Zbog činjenie da pet država EU ne priznaje nezavisnost Kosova, na samitu neće biti zastava ili simbola bilo koje zemlje, a uobičajeni znakovi postavljeni na sto koji zauzima svaki od učesnika sadržaće njihova imena, ali bez navođenja bilo kakvog položaja, poput predsednika ili premijera.

Sastankom će predsedavati Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon de Lajen.

Srbiju predstavlja predsednik Republike Aleksandar Vučić, koji će u pauzi dve sesije razgovarati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, uz prisustvo nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Bez vremenskih okvira u predloženom dokumentu

Pojedini mediji objavili su u utorak uveče nacrt izjave sa Samita EU-Zapadni Balkan, koji ne sadrži nikakav datum pristupanja zemalja regiona Uniji.

U tekstu, kako se navodi, EU podvlači svoju jasnu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i svoju posvećenost procesu proširenja.

Odluke će se donositi na osnovu verodostojnih reformi partnera, poštenih i strogih uslova, kao i pojedinačnih doprinosa kandidata za članstvo.

Deklaracija ne sadrži jedan datum ili mapu puta, uključujući početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Austrija je, poput Slovenije, lobirala za određene datume koji se mogu naći u deklaraciji.

Slovenija je predložila da 2030. bude godina kada bi proces proširenja sa svim kandidatima u regionu trebalo da bude završen.

Komentari

Vaš komentar