Ministri EU: Važno da Zapadni Balkan blagovremeno dobije vakcine

Region 18. jan. 202123:551 komentar
Podeli:
brisel, eu
REUTERS/Yves Herman

Ministri opštih poslova zemalja članica Evropske unije su na sastanku naglasili važnost solidarnosti i partnerstva sa državama Zapadnog Balkana u procesu distribucije vakcina protiv kovid-19, potvrdio je Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije, prenosi RSE.

”Evropa je bila uspešna u obezbeđivanju vakcina i trebalo bi da smo u mogućnosti da podelimo vakcine sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu i istočnom i južnom susedstvu”, izjavio je Šefčovič, na kraju prvog ovogodišnjeg sastanka ministara EU koji je održan putem video-konferencije, prenosi RSE.

Potpredsednik Evropske komisije naglasio je da EK radi na obezbeđivanju vakcina protiv korona virusa za zemlje regiona, koristeći dva kanala: preko zemalja članica EU i putem inicijative COVAX.

Maroš Šefčovič je podvukao da je sama EU u prvim danima kampanje vakcinacije, te da je EK ponudila svoje usluge kako bi se koordinirao proces vakcina koje zemlje članice žele da doniraju, koje su dobijene iz zajedničke evropske nabavke.

COVAX inače omogućava da zemlje sa visokim prihodima osiguraju da vakcina bude dostupna i za zemlje sa niskim i srednjim prihodima. Glavni investitor COVAX-a je EU.

Maroš Šefčovič, potpredsednik EK, potvrdio je da će se Evropska unija potruditi da saradnja sa COVAX-om omogući adekvatnu raspodelu vakcina svim partnerima EU.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar