Ministarstvo BiH: Ko je bio uključen u odbranu BiH da ne putuje u Srbiju

Region 14. sep 202119:1317 komentara
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) izdalo je upozorenje građanima te zemlje da ne putuju u Srbiju ukoliko su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine.

„Preporučuje se svim državljanima BiH, koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BIH u periodu od 1992. do kraja 1995. godine, da do daljnjeg ne putuju u Srbiju“, navodi se u upozorenju.

Povezane vesti

Ministarstvo je upozorenje izdalo, kako je saopšteno, zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bosansko-hercegovačkih državljana protiv kojih se u BiH ne vode postupci, niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.

„Upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmenom informacija u ovoj oblasti, a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava“, saopštilo je Ministarstvo.

Upozorenje je usledilo posle hapšenja državljanina BiH Edina Vranja u subotu i pokretanja krivičnog postupka protiv njega.

Vranj je danas saslušan u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva. Osumnjičen je, prema saopštenju suda, kao saizvršilac u ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika.

Komentari

Vaš komentar