Crnogorski ministar: SPC u načelu prihvatila radnu verziju Temeljnog sporazuma

Region 29. jun 202216:292 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je u načelu je prihvatila radnu verziju Temeljnog ugovora, izjavio je crnogorski ministar pravde Marko Kovač, koji dodaje da se potpisivanje ugovora očekuje tek pošto bude završena kompletna procedura pred Vladom Crne Gore, a da pretpostavlja da bi i u SPC trebalo da prođe određenu proceduru.

Radnu verziju je pravni tim Vlade usaglasio u ponedeljak. Od pet članova radnog tima, četiri su prihvatila radni dokument i on je predočen predstavnicima SPC koji su ga prihvatili načelno, rekao je Kovač.

Pročitajte još:

Znate da tekst radnog dokumenta prvo mora ići na vladinu Komisiju, pa na sednicu Vlade. Verovatno i u SPC mora da prođe određenu proceduru, tako da će pošto sve to budu završeno zajedničkim dogovorom biti određen termin potisivanja Temeljnog ugovora, kazao je Kovač novinarima.

Upitan da pojasni član 7 ugovora, koji se odnosi na imovinu SPC koja nije upisana u katastar, Kovač je rekao da se radi o odredbi koja je u potpunosti usaglašen sa pravnim poretkom i koji je predviđen u ugovorima koji su zaključeni sa ostalim verskim zajednicama.

Na pitanje da li to znači da će biti rešeno pitanje vlasništva Cetinjskog manastira, Kovač je istakao da ne bi ulazio u to pitanje.

„To će odlučiti nadležni organi, eventualno sud, a ne bih prejudicirao ishod tih postupaka. Sve verske zajednice, kao i sva fizička i pravna lica, imaju jednak pravni položaj i to se ne može derogirati bilo kakvim ugovorom”, rekao je Kovač.

Kovač je objasnio da su radni tim, pored njega, činili generalni sekretar Vlade Boris Marić, savetnik premijera Sergej Sekulović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, a bilo je predviđeno da potpredsednik vlade Raško Konjević delegira predstavnika, što u ponedeljak nije učinio, već je to uradio naknadno, posle sastanka.

Od pet članova, uključujući i mene, četvoro je prihvatilo radni dokument i on je u utorak predočen predstavnicima SPC, koji su ga načelno prihvatili, rekao je Kovač.

Kovač je istakao da je predviđeno da članovi radnog tima u slučaju sprečenosti da prisustvuju sastanku mogu poslati zamenu, pa je Ilir Harasani delegiran umesto generalnog sekretara vlade Borisa Marića i potpisao je radnu verziju.

Dodao je da nije bio na sastancima kada je Temeljni ugovor predstavljen Demokratskoj partiji socijalista i Socijaldemokratskoj partiji, ali da zna da nije bilo primedbi na radnu verziju.

Tako da je to sad možda neka naknadna pamet ili politička potreba da se stane u navodnu odbranu interesa države, rekao je Kovač.

Suština sastanka radnih timova u utorak bila je samo predočavanje radnog dokumenta predstavnicima SPC. To je ono što je nesporno. On je samo predstavljen i prihvaćen od predstavnika SPC, rekao je Kovač.

Komentari

Vaš komentar