Ministar potvrdio da su u nasilju nad migrantima učestvovali hrvatski policajci

Region 08. okt. 202117:31 > 19:231 komentar
Podeli:
Izvor: Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je da je utvrđeno da su hrvatski policajci učestvovali u nasilnom proterivanju migranata na granici s BiH.

Reč je o uznemirujućim snimcima nasilja koje je objavio hrvatski RTL, kao i brojni strani mediji.

Povezane vesti

„Generalni direktor policije je, čim je video snimke, poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio i koliko je meni u ovome trenutku poznato, oni su utvrdili da se radi o policijskim službenicima“, rekao je Božinović u Luksemburgu gde učestvuje na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica EU, prenela je agencija Hina.

On je istakao da se radi o „individualnom prekršaju nekolicine policijskih službenika“ naglasivši da je reč o neprihvatljivom ponašanju.

U emisiji „Potraga“ RTL je objavio uznemirujuće snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi da teraju migrante iz Hrvatske preko rukavca reke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na deo uniforme te jedinice.

Čuje se i jedan od maskiranih da posle udarca migranta palicom viče za njim: „Go to Bosnia“.

Prema navodima RTL, sve je snimljeno u junu za vreme osmomesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa učestvovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Holandije, švajcarskog SRF Rundschaua, nemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holandskog Pointera, Novosti i Špigela.

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabeležili taj dogadjaj nedaleko od mesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

Hrvatska se proteklih godina više puta suočavala s optužbama da sprovodi nasilne deportacije migranata, tzv. Pušbekove (pushback), proterivanja s hrvatskog tla.

O tome su pisali brojni domaći i svetski mediji, kao i nevladine organizacije, tvrdeći da nije reč o izolovanim slučajevima, da sve odobrava EU i da se slične stvari dogadjaju i u drugim delovima Evrope, odnosno na spoljnim granicama EU.

Direktor policije: Suspendovani policajci koji su tukli migrante

Direktor hrvatske policije Nikola Milina saopštio je na konferenciji za medije da su trojica policajaca, koji su tukli migrante na granici sa BiH pripadnici interventne jedinice i svima je uručeno rešenje o suspenziji, a sledi pokretanja disciplinskog postupka.

Milina je rekao da su sva trojica delovala individualno i da nije bilo nikakve naredbe da se tuku migranti.

Kada bi nekada i postojala takva naredba na terenu, rekao je, policajci bi morali da je prijave, jer je reč o krivičnom delu.

Milina je naveo da je za sada utvrđeno da je reč o trojici policajaca koji su postupali u radno vreme, a tek treba da se utvrdi zašto nisu nosili uniforme.

On je demantovao medijske napise da je operativna akcija „Koridor“ tajna operacija koja služi za nasilje ili zastrašivanje migranata i ukazao da je reč o dugotrajnoj operativnoj akciji granične policije na suzbijanju krijumčarenja ljudi.

Komentari

Vaš komentar