Milošević: Voleo bih da ćirilične table ostanu u Vukovaru bez obzira na popis

Region 21. nov. 202122:205 komentara
Podeli:

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke komentarisao je za N1 nedavni popis stanovništva u Hrvatskoj.

Iako će prvi rezultati biti poznati polovinom januara popis stanovništva biće važan za sredine u kojima žive pripadnici manjina, kako bi mogli da ostvare svoja prava, među ostalim, i pravo na dvojezičnost.

To je posebno osetiljivo pitanje za Vukovar gde gradonačelnik osporava i prethodni popis smatrajući da ne odražava pravo stanje.

“Teško je spekulisati. Očekujem pad broja stanovnika, svih. Službena procene DZS-a je da je broj za 30.000 manji nego pre 10 godina, tu ima i Srba i Hrvata i svih. Zavisi kakav je omer, procenat unutar tog apsolutnog broja. Srba je u Vukovaru uvek bilo negde oko trećine, i očekujem da će to biti tako i na ovom popisu. Jako je to teško proceniti. Ako ih i bude manje od trećine, smatram da bi bilo dobro da se ćirilične ploče ostave u Vukovaru i da ćirilica zaslužuje biti u svim delovima Hrvatske u kojoj Srba ima u znatnijem broju”, rekao je Milošević.

Komentari

Vaš komentar