Milanović sa Đukanovićem u Zagrebu: Podrška Crnoj Gori posle događaja na Cetinju

Region 16. sep 202113:54 > 21:1440 komentara

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Zagrebu sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem, čime je počela njegova dvodnevna zvanična poseta Hrvatskoj.

Milanović je izjavio je da je poseta crnogorskog predsednika Hrvatskoj ubrzana zbog događaja na Cetinju.

„Razlog mog poziva je da damo podršku Crnoj Gori“, kaže Milanović, podsećajući na policijsku intervenciju 1997, kada je crnogorska policija zaustavila demonstrante koji su krenuli na naselje katoličkih Albanaca Tuzi i navodeći taj trenutak kao onaj u kome je znao da je Crna Gora postala „nešto drugo“.

„Srbija koja pregovara, nisam siguran da imaju jasan princip za ulazak u EU. Da li tretirati ceo region kao jedno ili ići selektivno, e to je pitanje za milion evra“, rekao Milanović o pregovorima Crne Gore s EU.

„Crna Gora zaslužuje preferencijalni tretman. U protivnom nema smisla“, kaže Milanović, dodaući kako je njegov zadatak da „našim i svojim sagovornicima na Zapadu, a Crnu Goru vidi na Zapadu, skrene pažnju na ove stvari o kojima znaju malo i ne zanimaju ih“.

Đukanović kaže da je potpora Hrvatske na evropskom putu Crnoj Gori „važna i dragocjena“ te da „imaju intenzivnu razmenu iskustava“.

„Održavamo frekventne političke kontakte i tome u prilog ide i ovo podsećanje na posetu Milanovića Crnoj Gori i moja današnja uzvratna poseta“, rekao je Đukanović, dodajući da su današnji razgovori bili fokusirani na evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana.

„Za nas je evropska i evroatlanska budućnost cele regije jednako stabilnosti regije. Ne verujemo da je moguća stabilnost bez jasne i dogledne evropske perspektive“, kaže Đukanović, koji smatra da na Zapadnom Balkanu ne može biti vakuuma.

„Pogađa nas deficit pažnje s najvažnijih evropskih političkih adresa. Tamo gde izostaje očekviana pažnja i inicijativa onoga ko inicijativu treba da da, nastanjuju se interesi drugih, zemalja koje nastupaju s vrednosnih platformi suprotstavljenih evropskoj“, kaže, ukazujući na prisutnost Rusije u regionu.

„Verujemo da nema alternative evropskoj integraciji Zapadnog Balkana i zahvalni smo komšijama koje su to prošle i podržavaju nas u tom planu“, zaključuje Đukanović.

Đukanović navodi kako se Zapadnom Balkanu ponovno šalju retrogradne političke poruke da je vreme za ostvarenje ciljeva iz 90-ih.

„Opet se plasira iluzija da na Zapadnom Balkanu nije moguća multietnička demokratija da je vreme za stvaranje uvećanih nacionalno i verski homogenih država“, kaže Đukanović i dodaje da je Crna Gora ponosna na to što je sekularna država koja ubrzano usvaja evropski sistem vrednosti.

Predsednik Crne Gore je rekao i da je zaustavljen put integracije u Evropsku uniju zbog događanja u toj zemlji poslednjih godinu dana.

„Mislim da je jako dobro da je ova godina iskorišćena da ljudi u Crnoj Gori shvate da nije svaka promena na bolje“, kaže Đukanović, koji smatra da bi bilo „vrlo blagotvorno da dođe do promene i da se zaustavi vreme propadanja u Crnoj Gori“.

Kaže i da je napadnut građanski i sekularni identitet Crne Gore „servilnošću aktuelne vlade pred centrima velikodržavnog idealizma u Beogradu“, te da je potrebno vreme da to postane jasno međunarodnoj zajednici.

“Ključno je da imamo vladu koja će štiti nacionalne interese Crne Gore, a mi to nemamo. Cetinje je to jasno pokazalo“, rekao je.

Komentari

Vaš komentar