Milanović: Plenković dopušta da Hrvatsku razvlače kao bludnicu po putu

Region 18. maj. 202216:222 komentara
Podeli:
Izvor: PIXSELL/Zeljko Hladika

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović održao je konferenciju za medije, na kojoj je govorio o zahtevu Finske i Švedske da pristupe NATO, čemu se usprotivila Turska.

„Onima koji ne žele da vide kako se ponašaju države koje brinu o svojim interesima i za to koriste sve raspoložive instrumente“, kaže Milanović.

Povezane vesti

Dodao je da je previše ono što Turska traži od Švedske, ali da ona na to ima pravo i da NATO zbog toga danas nije mogao da donese nikakvu odluku.

Istakao je da ne zna da li je uopšte moguće da Švedska zadovolji uslove Turske i da ako na njih pristane to, kaže, više neće biti ista država.

„Niko nije razgovarao. Da li su se švedski kralj ili premijerka javili turskom predsedniku? Nisu, potpuno zanemaruju Ankaru i onda u ‘pet do 12’ Turci kažu da ne gledaju pozitivno na to, da bi na kraju Turci razgovarali s onima koji jedini mogu nešto da promene. Ne znam šta će se iz toga izroditi i da li je moguće da Švedska zadovolji turske zahteve. Turska sigurno neće odustati“, kaže i podseća da su turski zvaničnici rekli da im „narod ne dopušta da ih prime u NATO“ i da se on nikada ne bi usudio da kaže nešto takvo.

Milanović je istakao da će Turska skupo prodati svoj status u NATO, a da se Hrvatska ponaša sve suprotno od toga.

„Turska traži stvari koje su joj važne, koje drži nezaobilaznim. Na Švedsku gleda na sve osim kao na prijatelja. Tu je i odnos prema Rusiji. Lični odnos Erdogana i Putina, trgovinski odnosi. Činjenica da bi Rusija to smatrala indirektnim neprijateljskim potezom prema sebi. Rat se događa, traje, daleko od nas, mi imamo svoje probleme. Korupciju, uništavanje DORH, status Hrvata u BIH…“, naglasio je hrvatski predsednik.

Milanović kaže da je verovatno izmišljen poziv ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da se uključi u rešavanje hrvatskog pitanja u BiH, ali ipak pita ponovo – „Zašto baš sada?“.

Predsednik Hrvatske kaže da je kod premijera Plenkovića u pitanju „hiperservilnost“.

„Plenković je premijer male države, dopušta da je razvlače kao bludnicu po putu“, rekao je.

Komentari

Vaš komentar