Milanović: Non pejper o menjanju granica na Balkanu je „veliko sra…“

Region 17. apr. 202116:3832 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio da je navodni dokument o menjanju granica na Balkanu "veliko sra...", nadajući se da nije došao iz Slovenije.

Poslednjih dana u fokusu regionalne javnosti je navodni non pejper o promeni granica balkanskih država i njihovom preustrojstrvu prema etničkim linijama, a mediji kao autore pominju najviše slovenačke zvaničnike, što su oni demantovali.

POVEZANE VESTI:

„Kad je u pitanju mirni razlaz u BiH, to je toliko neozbiljna i opasna tema da je ne treba stavljati čak ni na non pejper pa ko god to napravio“, rekao je novinarima hrvatski predsednik.

„Bilo kakvo miroljubivo razilaženje, Hrvatska do Drine, Beograd do Une – to ne dolazi u obzir. I u tom smislu taj papir je big shit (veliko sra…)“, rekao je Milanović

Slovenački predsednik Borut Pahor u petak je na konferenciji za novinare rekao da je privržen celovitosti BiH, da se protivi menjanju granica na Balkanu i zauzima za ubrzanje uključenja u Evropsku uniju svih država u regionu.

Premijer Janez Janša negirao je da je bilo kakav non pejper o tome poslao u Brisel, a njemu bliski mediji navode da su te optužbe pokušaj domaće opozicije da kompromituje premijera pre nego što Slovenija početkom jula preuzme predsedavanje EU.

„Prste dalje od BiH“

Milanović kaže da se nada da nezvanični diplomatski dokument nije došao iz Ljubljane jer „objektivno ja njih dosta respektujem i mislim da nisu baš tak zalupani“, kaže predsednik.

„Je li ovo dolazi od njega (Janše) ili ne, to nemam pojma, ali bih rekao onome ko je autor toga da prste dalje od Bosne i Hercegovine“, istakao je Milanović.

Za Janšu kaže da „zna biti vrlo enfant terrible i nešto drugo uz to“. „Taj Janša je ustvari prema Hrvatskoj bio, neću reći blagonaklon, ali videlo se da iza njega stoji neka podrška koja je kontinuirana u slovenačkoj politici i upravo zato me katkad znao iznenaditi nekim svojim konstruktivnim stavovima bez obzira što zna pričati dosta toga“, rekao je Milanović.

Odbacio je mogućnost razlaza BiH i zatražio da se Hrvatima vrate temeljna ustavna prava iz Dejtona. „Što se mene tiče nema govora o razlazu BiH, ono što ima govora je davanje temeljnih ustavnih prava iz Dejtona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena čak i ukradena“, poručio je Milanović.

Istakao je da je „činjenica da od razlaza BiH nema ništa“ i dodao da se to neće dopasti predsedniku Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, ali veruje da je i on toga svestan.

Kombinatorika koja nadilazi najbolje beogradske krimi serije

Isto tako ne veruje da bi srpski predsednik Aleksandar Vučić stajao iza ideje ujedinjenja Kosova i Albanije. „Dakle, prvo priznanja Kosova, što je već puno i onda još ujedinjenja Kosova i Albanije“, rekao je Milanović.

Da bi ta ideja dolazila iz Beograda, „to je neka kombinatorika koja nadilazi maštu i scenarista najboljih beogradskih krimi serija, kao što su Tajkun, Močvara, Besa i slične. Pogledajte“, rekao je hrvatski predsednik.

Slovenački portal „Necenzurirano“ objavio je sadržaj non pejpera bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskom, a preneli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili ni Evropski savet niti Evropska komisija.

Radi se o nezvaničnom diplomatskom dokumentu o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naslov „Zapadni Balkan – put napred“, tvrdi portal.

Komentari

Vaš komentar