Milanović: Neću u posetu Sarajevu, Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda

Region 11. jul. 202121:29 > 21:309 komentara
Podeli:
zoran milanović
Izvor: N1

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Vitezu da će dosledno insistirati na zaštiti prava Hrvata u Bosni i Hercegovini i na poštovanju Dejtonskog sporazuma sve dok je on na snazi, a poručio je da neće ići u zvaničnu posetu Sarajevu, jer smatra da Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda.

Nema više popuštanja u odnosu na prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kazao je Milanović i podsetio da je taj stav već dokazao kada je insistirao da se odredba o obavezi poštovanja Dejtonskog sporazuma uvrsti u deklaraciju s poslednjeg samita NATO.

Istakao je da će na isti način postupati u odnosu na dokumenta koja budu usvajale sve međunarodne organizacije čiji je Hrvatska član i poručio da u suprotnom „takvih dokumenata neće ni biti“, prenela je Hina.

Dejton kao ustavno-pravni okvir za BiH, čiji je potpisnik i Hrvatska, kazao je Milanović, ostaje na snazi sve dok se drugačije ne dogovore tri konstitutivna naroda.

Ako je Dejton „pase“ želim da to znamo, rekao je Milanović i dodao da je spreman i na to da ga zbog zalaganja za ovakva stavove proglase hrvatskim nacionalistom, iako to nije.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Milanović je potvrdio da neće ići u zvaničnu posetu Sarajevu „dok se neke stvari ne reše“, objasnivši da mu je sporan status sadašnjeg hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića.

Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda, jer člana Predsedništva moraju birati građani hrvatske nacionalnosti, poručio je Milanović.

Milanović će svoj prvi boravak u BiH u svojstvu predsednika Hrvatske u ponedeljak nastaviti u Mostaru, a najavljeno je da će nakon toga posetiti i Ljubuški, Tomislavgrad i Livno.

Komentari

Vaš komentar