Milanović: Ne prihvatamo deklaraciju NATO bez pominjanja Dejtonskog sporazuma

Region 13. jun. 202114:30 > 18:2713 komentara
Podeli:
zoran milanović
Izvor: N1

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da neke zemlje ne žele da se u završnoj deklaraciji samita NATO spominju Dejtonski sporazum i konstitutivnost tri naroda u BiH, ali da Hrvatska za tako nešto neće dati saglasnost.

„Moraću o tome da razgovaram na samitu, inače nećemo dati saglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur“, rekao je Milanović novinarima.

On je izjavio da „neko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO spominje Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda“.

„Kao da je deklaraciju pisalo nevladino udruženje iz Sarajeva. U Zagreb se ne mislim vratiti s tim“, naglasio je hrvatski predsednik govoreći o samitu NATO u ponedeljak na kojem, između ostalog, treba da bude usvojena zajednička izjava u kojoj se spominje BiH.

On je ocenio da to „pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi“.

„To preko Hrvatske neće proći“, naglasio je Milanović i dodao da se na završnoj izjavi radi poslednjih sedam dana.

Hrvatski predsednik je dodao da je hteo da pomogne, ali da sada radi sve sam, jer ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman (HDZ) ne želi da bude deo hrvatske delegacije.

Milanović je ranije rekao da je ministar spoljnih poslova trebalo da bude deo delegacije na samitu NATO, ali da je učešće naknadno otkazao, jer mu je, kako je zaključio, to zabranio premijer Andrej Plenković.

Komšić: Hrvatska nema moć da blokira principe deklaracije NATO

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da Hrvatska dolazi u sukob sa NATO savezom zbog forsiranja prevaziđenog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda.

„Zbog forsiranja prevaziđenog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda, Hrvatska dolazi u sukob sa NATO“, rekao je Komšić, komentarišući izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da neće prihvatiti završnu deklaraciju NATO zbog toga što neke članice tog vojnog saveza ne podržavaju konstitutivnost u BiH i Dejtonski sporazum.

Komšić je, kako su preneli sarajevski mediji, ocenio da Hrvatska nema moć da blokira principe deklaracije.

„Vrlo je jasno iz presuda Evropskog suda za ljudska prava da se u BiH treba odbaciti taj koncept, kao što je jasno da smo se u Programu reformi (ANP) obavezali na ravnopravnost svih građana, a ne na takozvanu konstitutivnost naroda“, istakao je on.

Prema Komšićevim rečima, „teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO, pritom se zalažući za ono što nisu NATO i EU standardi“.

Hrvatski član Predsedništva BiH, koga vodeća hrvatska stranka u BiH, HDZ BiH, ne smatra legitimnim predstavnikom Hrvata u toj zemlji, jer je izabran većinski bošnjačkim glasovima, smatra da je ono što hrvatski zvaničnici traže u BiH nespojivo s NATO.

„Sad u NATO trebaju da odluče da li su im važniji standardi i interesi alijanse ili antinato i antievropski standardi zvaničnika iz Hrvatske. Dobro je da se situacija kristališe i da stvari postaju jasnije“, rekao je Komšić.

Komentari

Vaš komentar