Milanović: Mora se proglasiti katastrofa i reći ko je tu glavni

Region 03. jan. 202113:35 > 14:193 komentara
Podeli:

Ne znam zašto nije proglašena katastrofa, to su pravno jako važne stvari, jer se ne zna tko ima ček u ruci, rekao je u intervjuu za N1 Zagreb predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

“Mora se proglasiti stanje da bi se iz tog stanja mogli izvlačiti zaključci. Mora se proglasiti katastrofa i reći ko je tu glavni… Ne mogu ljudi preko mejla naručivati kontejnere. Prvo, to košta, drugo mora se znati ko je odgovoran”, rekao je Milanović.

Na pitanje zna li on kao predsednik države ko je u ovom trenutku odgovoran, Milanović je rekao da je, dok se službeno ne proglasi, ta osoba premijer.

“Treba se znati vertikala, treba se znati ko odgovara. Vojska se dala maksimalno, ali sistem ne može počivati na vojsci koja ima 15.000 pripadnika. Vojska je tu, ubiće se od posla, ali kasarna u Petrinji je čistim migom obnovljena i tamo su sad smešteni ljudi. To je čista sreća”, rekao je Milanović.

POVEZANE VESTI

“Proglasite katastrofu i dajte nekome ček. Neko treba da potpisuje ček”, rekao je Milanović, dodavši da je u vreme migrantske krize 2015. godine ta osoba bio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Civilna zaštita, ako joj se da odgovornost i novac, ima kapaciteta da upravlja ovom krizom, objasnio je predsjednik.

Komentarišući izjavu petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, da neće prihvatiti 30 miliona kuna pomoći, Milanović je rekao da se radi tek o prvoj tranši pomoći i da je Dumbović na kraju uzeo taj novac. “Hteo je valjda da skrene pažnju na problem”, rekao je.

Zvoni li na uzbunu činjenica da su se pojavili sukobi već na prvoj tranši pomoći, Milanović je rekao da ne zvoni, nego upozorava. “Čini mi se da je Petrinja tu ipak trebalo da dobije malo više. Ali radi se o 15 miliona evra sad. Šteta je neuporedivo veća”, rekao je Milanović, dodavši da će novca za obnovu biti još.

“Dobićemo dosta novca iz Evropske unije, sigurno. Kad je bio potres u Draču, oni su dobili više stotina miliona evra pomoći. Hrvatska će na tom tragu dobiti puno više novca, a ovih 100 miliona kuna u tom moru novca samo je jedan molekul”, rekao je Milanović.

Komentari

Vaš komentar