Milanović: Hrvatska vojska na Kosovu čuva remek-dela srpske sakralne arhitekture

Region 24. dec. 202121:3547 komentara
Podeli:
milanović kosovo
Izvor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Hrvatski kontingent u Kampu "Vilađo Italija" kod Peći ugostio je u predsednika Zorana Milanovića koji je s njima jeo bakalara u vojničkoj menzi i razgledao prostor u kom žive.

„Bakalar je specijalno iz Splita dolazio jer u Zagrebu nije bilo dovoljno kvalitetnog. Izvinjavam se svojim sunarodnicima ako smo ih oštetili, ali bio je senzacija… A odgovorna osoba se preziva Horvat, dakle nije Dalmatinac“, kazao je Milanović novinarima na kraju svoje posete hrvatskim vojnicima.

U sklopu misije KFOR-a na Kosovu je trenutno 135 hrvatskih vojnika i šest vojnikinja, što je najbrojnija hrvatska misija nakon Avganistana.

Kamp „Vilašo Italija“, s kojeg se pruža pogled na Prokletije i Peć, zadužen je za bezbednost zapadnog dela Kosova. Pod italijanskim je komandom, a pored vojnika iz Italije i Hrvatske, tu su i kontigenti iz Austrije i Slovenije.

Milanović se prvo sastao sa komandantom kampa pukovnikom Andreom Bertazom, nakon čega su mu hrvatski, italijanski, slovenački, austrijski, makedonski i moldavski vojnici, predstavili oružje i vojnu opremu koju koriste.

„Možete li proći s time da ne razrušite pola grada?“, dobacio je Milanović hrvatskom vojniku koji mu je pokazivao MRAP. Za Mercedesov džip koji koristi Hrvatska vojska, kazao je da je „idealan za lov“.

Na kraju posete je zaključio da je situacija u kampu „odlična“ i da je „ovo dobro videti da bi se čovek uverio da to sve ima smisla“.

Istakao je da stacionirana Hrvatska vojska „paradoksalno“ čuva Pećku patrijaršiju i manastir Visoki Dečani „remek-dela srednjovjekovne srpske sakralne arhitekture“.

Komentari

Vaš komentar