Migranti protestovali tokom posete ministra bezbednosti BiH kampu „Lipa“

Region 03. jan. 202115:48 > 19:122 komentara
Podeli:
Izvor: Anadolija/ Amar Mehić

Migranti u kampu "Lipa" kod Bihaća su protestovali prilikom posete kampu ministra bezbednosti BiH Selme Cikotića, uzvikujući da žele pravdu, slobodu i pomoć Međunarodne organizacje za migracije (IOM).

Prilikom Cikotićeve posete šatorskom naselju Oružanih snaga BiH, stotine migranata su uzvikivale i držale transparentne s porukama, javljaju sarajevski mediji.

„Želimo pravdu“, „Ne želimo hranu, želimo slobodu“, „IOM pomozite“, poručili su migranti Cikotiću i delegaciji koja je bila s njim.

Ministar Cikotić s premijerom USK Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem je bio u poseti šatorskom naselju „Lipa“, poručivši da će svi migranti biti tu smešteni, te i oni iz kampa „Bira“, koji je u gradskom području Bihaća.

On je izrazio nadu da će se što pre uspostaviti migrantski kamp, sa mnogo boljim uslovima za život migranata na toj lokaciji kod Bihaća.

On je istakao da će se sagledati doprinos koji treba da daju razne institucije sa svih nivoa vlasti, od države do kantona, kako bi se stvorili uslovi za višesedmični boravak migranata, dok se privremeni prihvatni centar „Lipa“, koji je u velikoj meri izgoreo, osposobi za smeštaj migranata na duži period.

Dodatnih 3,5 miliona evra od EU za podršku migrantima u BiH

Evropska komisija najavila je da će obezbediti dodatnih 3,5 miliona evra humanitarne pomoći za podršku izbeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini, koji se suočavaju sa humanitarnom katastrofom.

„Više od 1.700 izbeglica i migranata ostaje bez odgovarajućeg skloništa i podrške u Unsko-sanskom kantonu. Na području bivšeg prihvatnog centra Lipa trenutno boravi 900 ljudi, nakon zatvaranja i požara u ovom kampu, neuslovnom za boravak u zimskom periodu“, navodi se u saopštenju Evropske komisije, prenose mediji u BiH.

Dodaje se da, pored toga, dodatnih 800 izbeglica i migranata, među kojima su i deca, boravi na otvorenom u surovim zimskim uslovima.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel rekao je da lokalne vlasti treba da stave na raspolaganje postojeće objekte i obezbede privremeno rešenje dok se kamp Lipa ne preuredi u trajni objekat.

„Humanitarna pomoć EU pružiće ljudima u nevolji pristup osnovnim predmetima za hitno ublažavanje njihovih trenutnih nedaća. Međutim, hitno su potrebna dugoročna rešenja. Pozivamo vlasti da ne ostavljaju ljude na hladnoći, bez pristupa sanitarnim čvorovima usred globalne pandemije“, naveo je Borel.

Komentari

Vaš komentar