Migrant poginuo u eksploziji u minskom polju kod Plitvica

Region 05. mar. 202122:086 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay/Diego Fabian Parra Pabon

U eksploziji nepoznate naprave u minski sumnjivom području kod Saborskog, blizu Plitvičkih jezera, jedan migrant je poginuo a nekoliko ih je povređeno, saopštio je MUP Hrvatske.

Policija i pirotehničari danas su spasili deset ilegalnih migranata iz tog minski sumnjivog područja u blizini granice BiH i pružili im lekarsku pomoć. Jedna povređena osoba je u životnoj opasnosti.

MUP Hrvatske saopštio je da je grupa stranih državljana nezakonito ušla u Hrvatsku i u šumskom predelu kod mesta Blata naišla na miniski sumnjivo područje.

Mlađi muškarac na tom mestu juče je nagazio na nepoznatu eksplozivnu napravu i poginuo, dok su ostale osobe iz grupe povređene. Svi, osim jednog povredjenog, do dolaska policije su se udaljili u nepoznatom smeru.

Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko juče su helikopterom pretraživali teren i u ranim večernjim satima locirali ostale osobe iz grupe na minski sumnjivom području.

Putem razglasa iz helikoptera su ih na engleskom upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području i da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima.

Posle višečasovnog rada i stvaranja sigurnog koridora, deset osoba je danas spaseno.

Trenutno se, prema saopštenju, šestoro ljudi izjasnilo da namerava da podnese zahtev za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom da su bile povredjne, medicinski zbrinute.

MUP je u saopštenju pozvao medjunarodne i nevladine organizacije u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH i Srbiju, da informišu migrante o pravilima zakonitog ulaska u Hrvatsku.

Ocenjeno je da je poslednje stradanje migranata „dokaz“ da ulazak u Hrvatsku van graničnog prelaza, pored toga što je nezakonit, može biti i „izuzetno opasan“.

Komentari

Vaš komentar