Medved: Vlada Hrvatske će iskoristiti sve mehanizme da zaštiti pilote

Region 26. avg 202217:435 komentara
Izvor: Shutterstock

Potpredsednik Vlade Hrvatske Tomo Medved istakao je, na sastanku sa četvoricom pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva iz akcije "Oluja", da će hrvatska država, njene institucije, a posebno Vlada, iskoristiti sve mehanizme za njihovu delotvornu zaštitu od optužbi iz Srbije.

Agencija Hina je prenela da su na sastanku bili ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, unutrašnjih i spoljnih poslova i drugih tela.

Povezane vesti

Po saopštenju Vlade Hrvatske, ona od nadležnih tela Srbije nije primila službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i hrvatskih branitelja.

Piloti, kojima tela Srbije „na teret stavljaju navodna kaznena dela, nisu obavešteni o pokretanju kaznenog postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenog postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tela Republike Hrvatske“, dodaje Vlada.

Potpredsednik Vlade Medved je kazao da „Srbija ne poštuje osnovna načela pravosudne saradnje“ i da „sprovodi radnje protivne vladavini prava i međunarodnom pravu“.

„Poručio je hrvatskim pilotima da su oni heroji Domovinskog rata te da se mogu osećati sigurno, jer Hrvatska nikad neće dopustiti da njihova sloboda i prava budu ugroženi zbog politički motivisanog procesa i provokacije Srbije“, prenela je Hina.

Na sastanku je „naglašeno da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću i odgovornošću za agresiju i zločine velikosrpskog režima“.

„Domovinski rat i vojno-redarstvena operacija Oluja imali su oslobodilački karakter, čiji je legitimitet i opravdanost potvrdio pravomoćnim presudama i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju“, stoji u saopštenju Vlade Hrvatske.

Komentari

Vaš komentar