Masovni protest u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše

Region 27. apr 202120:185 komentara
Protest, Ljubljana
Izvor: REUTERS/Borut Zivulovic

Više hiljada ljudi okupilo se u Ljubljani na mirnom protestu protiv vlade Janeza Janše, simbolički održanom na datum koji se u Sloveniji slavi kao državni praznik Dan otpora okupatoru, posvećen događaju iz 1941. godine.

Policija je objavila da se radi o neprijavljenom okupljanju, podsetivši da su odlukom vlade zbog epidemiološke situacije zabranjena okupljanja više od deset ljudi, ali nije izašla s procenom broja demonstranata, ali slovenačka televizija navodi da ih je više hiljada i da se radi o najvećem protestnom skupu u poslednjih nekoliko godina.

Protest je počeo oko 17 sati, a policijska uprava ljubljanska saopštila je da se skup snima.

Demonstrantima koji su prošetali Ljubljanom, otišli pred zgradu vlade, a na kraju se zaustavili na Prešernovom trgu u središtu grada, brojni intelektualci levo-liberalnog usmerenja i predstavnici civilnih udruga pružili su potporu osudivši postupke aktualne vlade prema novinarima i nezavisnim institucijama, te vladino upravljanje zdravstvenom i društvenom krizom izazvanom pandemijom kovida-19.

Transparentima i u izjavama medijima prosvednici su navodili da su se ujedinili protiv „strahovlade“ koju predstavlja aktuelna vlast, da se zauzimaju za demokratiju, slobodu i vladavinu prava, preneli su slovenački mediji.

Protestno okupljanje simbolično je po priznanju demonstranata održano 27. aprila, na državni praznik Dan otpora kojim se komemorira osnivanje Oslobodilačkog fronta (OF). Osnovali su je 1941. u Ljubljani slovenački komunisti koji su kasnije poveli borbu protiv fašizma i nacizma.

U jutarnjim i popodnevnim satima u utorak u održane su brojne svečanosti i komemoracije povodom tog praznika na kojima su odvojeno učestvovale stranke i državni vrh.

Komentari

Vaš komentar