Marović (URA): Nemamo otvorene sporove sa Srbijom, odnosi loši zbog Beograda

Region 27. okt. 202120:51 > 21:4818 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednica Ujedinjene reformske akcije (URA) Jovana Marović rekla je gostujući u emisiji "Iza vesti" N1 da ne može da potvrdi da premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić dolazi u zvaničnu posetu Srbiji u novembru, rekavši da o tome ima saznanja iz medija. “Dobro je ako (poseta) bude realizovana, imali smo dosta tenzija, bilo je tenzičnih izjava Beograda, imali smo brojne kampanje protiv premijera. Trebalo bi definisati odnose. Crna Gora i Srbija nemaju otvorene sporove, odnosi su loši zbog izjava zvaničnog Beograda", rekla je ona.

Dodaje da bi poseta mogla da bude znak da se tenzije smiriju i da dve zemlje grade dobrosusedske odnose.

“Odnosi bi trebalo da budu bliskiji, ne zbog zajedničke istorije, nego jer smo susedi, da jačamo regionalnu saradnju i koristimo iskustva”, rekla je Marović dodavši da Crna Gora i Podgorica nisu te koje utiču na loše odnose sa Srbijom.

Kaže da se dosta govorilo o projektu srpskog sveta i da je to projekat koji je problematičan za ceo region.

“Mi smo za brisanje granica i na taj način povezivanje celog regiona, za EU. Postoje određena interesovanja za dešavanja u Crnoj Gori, s vremena na vreme je to preterano”, rekla je.

Marović navodi da je aktuelna Vlada “spojila nespojivo” kako bi srušila režim Mila Đukanovića.

Povezane vesti:

“Definisali smo principe, potpisali sporazum, ekspertska Vlada se nametnula kao jedino moguća, sve što stoji u Statutu URE stoji u sporazumu i mi nismo odstupili. Ova Vlada bi trebalo da opstane. Nameće se pitanje šta bi druga Vlada garantovala. Nije stvar da li se protivimo novim izborima, onda bi se za manje od godinu dana kockali sa tim dostignućem”, kazala je Marović i dodala da su mnoge opcije na stolu pa i manjinska Vlada i da će biti razmotrene.

Navodi da je URA između dva bloka i da je crnogorsko društvo izuzetno polarizovano.

“Naš moto je da Crna Gora ne treba da bude ni kriminalna ni teokratska država. Vlada ima legitimitet, ona je nastala na osnovu volje građana, dogovorili smo se o principima, Crna Gora nije odstupila od spoljnopolitičkog kursa, ostvarili smo uspehe u ekonomskoj sferi, nismo doveli u pitanje spoljnopolitičke ciljeve kojima Crna Gora teži”, kaže potpredsednica URA.

Smatra da nije stvar u tome da li URA želi nove izbore, već da mere šta je najbolje.

“Za Crnu Goru nije dobro da je stalno u političkoj kampanji, nismo trčali za foteljama i funkcijama, pokrivamo samo potpredsedničko mesto. Smatramo da su demokratizacija i reformski procesi na prvom mestu, nismo a priori protiv rekonstrukcije – protivimo se političkoj Vladi, zalažemo se za nestranačku Vladu. Dok Vlada ostvaruje svoju misiji ima smisla, bilo koja Vlada bi imala težak zadatak posle 30 godina da se bori sa mnogim izazovima”, kazala je Marović.

Ponovila je da sa DPS-om nema saradnje dok počiva na istim vrednostima.

“Nije dovoljno retorički ponavljati da ste patriota i da to ne pokazujete u praksi”, zaključila je Jovana Marović.

Komentari

Vaš komentar