Marović (URA): Krivokapić ne dolazi, ni Vučić ne bi trebalo da dođe na Cetinje

Region 30. avg. 202114:28 > 19:1741 komentara
Podeli:
Jovana Marović
Izvor: N1

Potpredsednica Pokreta URA Jovana Marović kaže za N1 da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi trebalo da dođe na Cetinje 5. septembra, na ustoličenje vladike Joanikija. "Ako je (Zdravko) Krivokapić rekao da neće biti na Cetinju, a on je blizak crkvi i vernik, mislim da bi i predsednik Srbije trebalo da odluči da ne dođe", rekla je Marović.

Ona dodaje da je poslednjih godinu dana u Srbiji izraženo interesovanje za dešavanja u Crnoj Gori, da su brojne izjave neprimerene, što nailazi na oštro osuđivanje, kao i da se zvanični Beograd meša u unutrašnje stvari Crne Gore.

Marović smatra da bi samo ustoličenje trebalo izmestiti i da je odgovorno postupanje svih koji neće biti na Cetinju.

Povezane vesti:

„Stav URA je da bi zbog tenzija bilo bolje da se ustoličenje ne održi na Cetinju. Odluka Mitropolije crnogorsko-primorske je odgovorna, ali to i dalje izaziva nezadovoljstvo“, kaže ona.

Dodaje da bi Đukanović trebalo da bude neko ko bi potencijalno trebalo da prisustvuje svečanosti ukoliko je pozvan i deli takvo mišljenje, „a znamo da ne deli, ali da bude među onima koji će protestvovati tog dana na Cetinju – to ne bi trebalo da je pozicija predsednika svih građana i građanki Crne Gore“. Smatra da tako staje na jednu stranu.

Mišljenja je da bi trebalo i predsednik Srbije da odluči da ne dođe na Cetinje.

„Razumljivo je da oni koji smatraju da su verska prava Crnogoraca ugrožena prostestuju tog dana, ali trebalo bi da se uzdrže od nekih sukoba. Brojni su problemi, teško je zauzeti stav, ali proceduru ustoličenja određuje crvka i više puta u prošlosti se tu održalo ustoličenje“, kazala je Marović.

Smatra da je Crna Gora bila izuzetno podeljena i da i danas, godinu dana posle smene vlasti, podeljenost nije „skinuta sa dnevnog reda“.

„I sada je podeljena, prošlogodišnji izbori su predstavljeni kao referendum. Postojala je i 2006. godine kada je bio referendum, ne smanjujemo je, već se dodatno podstiče. Svi bi trebalo da rade na demokratizaciji Crne Gore, na jačanju vladavine prava, da prevaziđemo podeljenost. Na tom testu najviše pada opozicija, mada bi moglo da se tumači da je veća odgovornost na vladajućim partijama“, ocenila je Marović i dodala da bi bilo koja vlada nakon pada DPS-a imala ozbiljne zadatke pred sobom.

„Mnogo je urađeno, mnogo tek predstoji. Vlada je postavila jasne principe i zadatke, borba protiv kriminala i korupcije, najviše je i postignuto u tom delu, pokrenute su brojne istrage, više lica uhapšeno, zaplenjena droga, čekamo da Tužilački savet bude usvojen. Ne možemo da govorimo o rezultatima ako je pravosuđe pod uticajem prethodne vlasti, dosta toga je urađeno na ispravljanju nepravdi. Najbitnije borbe i promene su tek započete“, rekla je.

Kaže da je na istom zadatku i sada i ranije kada je bila u civilnom sektoru, a to je da identifikuje šta utiče na to da vladavina prava ne bude potpuna.

„Motivacija je bila da se posle 10 godina u civilnom sektoru angažujem u partiji jer partija može da utiče na javne politike i donošenje odluka. Ako želim da menjam svet i da vidimo bolju Crnu Goru onda je to sada. Ranije smo imali kontinuitet jedne vlasti, nedemokratske, nije postojala motivacija da se priključujem jednom takvom okviru, sada je drugačije, okolnosti su mi dozvolile da se sada uključim u politiku“, rekla je ona.

Smatra da promene nisu lake, da treba uzeti u obzir da postoji zaostavština i da promene ne mogu biti brze.

„Neki temelji su udareni. Diskutabilno je kome odgovaraju novi parlamentarni izbori. Neki subjekti novim izborima vrše pritisak, ova Vlada jeste nestabilna, ali ne možemo očekivati da će neko preuzeti tu vrstu odgovornosti da nasledi Vladu koja je srušila DPS. Ukoliko parlament ne bude ispunjavao zadatke razmišljaćemo da li ćemo ići na izbore, za sada i funkcioniše i ne funkcioniše, nije izvestan scenario da li idemo na izbore, za sada ne, ali ako parlament ne ispunjava svoje zadatke onda je to neodrživo“, zaključila je Jovana Marović.

Celo gostovanje Jovane Marović možete pogledati u snimku emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar