Marović Đukanoviću: Ja se lečim od nepravde, ti si oštetio državu za sto miliona

Region 12. apr. 202219:404 komentara
Podeli:
Izvor: AFP/Dimitar Dilkoff

Bivši predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović oštro je reagovao na navode predsednika Crne Gore povodom odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da mu uvede ekonomske sankcije navodeći da treba da se stidi i da on nije nedostupan pravdi već se leči od nepravde i od montiranih procesa. Marović i Đukanović su decenijama bili najbliži politički saradnici.

Pročitajte još:

On u pismu optužuje Đukanovića da je doveo ruskog tajkuna Olega Deripasku u Crnu Goru, da „mu je prodao zemlju od 500.000 kvadratnih metara sa pogledom na more, po 10 evra“ i oštetio Crnu Goru za 100 miliona evra.

„Da li sam ja potpisao svome sinu koncesiju za male hidrocentrale, kada si mi govorio ‘nemoj Sveto da Miloš (sin Marovića) to radi sa državom’, a tvoj Blažo (Đukanovićev sin) može i to sa tvojim potpisom. Kako te nije sramota pred Crnom Gorom?! Da vidimo šta imaš ti, a šta ja?! Zovimo američke istražitelje pošto im ti veruješ, da ispitaju i tako utvrde šta ima tvoj brat, a šta moj, osim više godina zatvora gde si ga ti poslao… Da utvrde što ima sve tvoja sestra i njen sin, a šta moje sestre, da posebno pokažu što to ima moj sin, a šta tvoj koji javno prijavljuje godišnji prihod od četiri miliona“, napisao je Marović.

U pismu Marović optužuje Đukanovića da je znao za njegovo hapšenje, za pritiske na svedoke, za hapšenje cele njegove porodice, za pretnje smrću dok je bio u zatvoru.

"Ništa ti nisi znao, osim da ja budem Sanader umesto tebe, (za to si me mogao zamoliti da si bio čovek). Umesto da sve radiš iza leđa prijatelja. Kao što sada pokušavaš na isti način da me ponovo zloupotebljavaš da bi spasio sebe, a ja ti i sada želim dobro, kao i svakom čoveku. Da li imaš obraza, čoveče i da li ti ništa u životu nije sveto, ni ljudski život, ni prijateljstva, niti istina?!” navodi Marović.

Kako dodaje, ništa više neće reći "zbog drugih ljudi koji su se pokazali veći od tebe koji si pokazao pravo lice, crveno bez stida".

"Jer i Amerikanci i Crna Gora znaju ko šta ima i ko je glavni vlasnik svega u Crnoj Gori i čija je Crna Gora ovakva evropska i natovska dok ti ratuješ sa pravoslavnom verom, Mitropolijom, Srbijom i Rusijom u kojoj si sa svojim ličnim ambasodorom bio mnogo puta više i interesnim razlogom, dok sam ja jedini iz tadašnjeg crnogorskog vrha u dogovoru primio jedini od vlasti skoro upokojenog Žirinovskog. Možda si i to zaboravio... I nisam ja nedostupan pravdi, nego se lečim od nepravde, od montiranih procesa, od sudova tvoje Vesne (bivša predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica) i prijatelja koji su ti je doveli!" naveo je on.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je, povodom ekonomskih sankcija nekadašnjem predsedniku državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozaru Maroviću koje su uvele Sjedninjene Američke Države (SAD) da može na neki način da razume njihovo obrazloženje, ali da je važnije da se po pitanju njegovog izručenja "identifikuje mesto zastoja, a to je država Srbija".

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava (MPLJMP) danas je ponovo uputilo urgenciju ministarstvu pravde Srbije u vezi molbe za izručenje Svetozara Marovića.

"Presedan je da se zahtev za izručenje ponavlja u periodu kraćem od pola godine, posebno imajući u vidu da je molba sa urgencijama više puta obnavljana i da nije dobijen odgovor, što posebno čudi jer medjunarodna saradnja u krivičnim stvarima sa Republikom Srbijom se u ostalim predmetima odvija u duhu kvalitetne, pravovremene i efikasne saradnje", ističe se u saopštenju MPLJMP.

MPLJMP je poslalo i 28. januara ove godine urgenciju ministarstvu pravde Srbije u vezi sa molbom za izručenje Svetozara Marovića. Marović je uhapšen 2015. godine, a sredinom 2016. nagodio se sa crnogorskim specijalnim tužilaštvom da odleži tri godine i 10 meseci zatvora. Pristao je i da opštini Budva vrati 1,1 milion evra koliko je tužilaštvo procenilo da je stavio u džep, kao i da uplati 100.000 evra u humanitarne svrhe.

Marović je, međutim, samo par dana pošto je pušten iz pritvora u maju 2016. otišao u Beograd i više se nije vraćao u Crnu Goru. Zvaničan razlog bilo je psihijatrijsko lečenje zbog depresije. Za njim je raspisana poternica. Američka vlada uvela je ekonomske Maroviću zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i koruptivnog delovanja u regionu. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopštila je da Svetozar Marović treba da se vrati kući u Crnu Goru i suoči sa pravdom i javnošću od koje je otimao.

Komentari

Vaš komentar