Marković: Podneću prijave zbog kršenja Ustava Crne Gore

Region 29. dec 202011:06
Izvor: N1

Bivši premijer i poslanik DPS Duško Marković izjavio je da je ponašanje u crnogorskom parlamentu, prilikom usvajanja izmena Zakona o slobodi veroispovesti, skandalozno i neustavno i najavio da će podneti prijave sudu protiv svih aktera kršenja Ustava.

„Na sceni imamo drastično kršenje Ustava. Nezakonitosti i neligitimna ponašanja su započela radom u parlamentu bez neophodne većine, jer u skladu sa poslovnikom nije izvršena zakonita verifikacija mandata. Istovremeno, svedočili smo skandaloznom ponašanju većine u saopštenju predsednika parlamenta da je verifikovan mandat Zoronjić, to ovlašćenje ne pripada njemu već DIK“, naveo je Marković.

On je, kako prenosi RTCG, na konferenciji za novinare u noći između ponedeljka i utorka rekao da parlament radi nelegitimno uz, kako je rekao, prisustvo građana koji daju navodnu većinu za rad.

„Želim da vas obavestim da će naša reakcija biti usmerena na način što ćemo podneti prijave za sve aktere i pokrenuti procedure prema sudskim organima koji će odlučiti o ovakvom ponašanju“, rekao je Marković.

Predsednik Socijaldemokrata Ivan Brajović je rekao da su tu da vode računa o jedinoj svetinji, a to je država Crna Gora.

„Ova sednica je počela bez kvoruma i pretvorila se u ismejavanje parlamentarizma i demokratije. Ovo što se trenutno dešava može biti partijski razgovor naših kolega i pokušaj da se posle 102 godine održi Podgorička skupština. Nije Skupština ta koja verifikuje mandat. Trenutno u Skupštini imamo 40 predstavnika dosadašnje vlasti i nas 40 iz opozicije i jedan neregulisani mandat“, rekao je Brajović.

On je dodao da SDP neće dozvoliti gaženje Ustava.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović se upitao za čiji interes se beži od dijaloga, a za lidera Liberalne partije Andriju Popovića to je bio totalni sunovrat parlamentarne demokratije, koji „podseća na sramnu Podgoričku skupštinu“.

Popović je, takođe, najavio krivične prijave i pozvao pravosudne organe da po hitnoj proceduri „reše situaciju“.

Crnogorski parlament je noćas oko 2:30 usvojio izmene Zakona o slobodi veroispovesti.

Komentari

Vaš komentar