Mandić: Izbor mandatara biće rezultat dogovora

Region 03. sep 202209:175 komentara
Izvor: N1/arhiva

Politička kriza u Crnoj Gori uskoro bi mogla da bude prevaziđena. Parlamentarna većina posle izbora 2020. godine ponovo je na okupu i potpisala je sporazum kojim se obavezuje na formiranje Vlade. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže za RTS da su se sada stvari vratile u prirodni poredak. Poručuje da Crna Gora želi da donosi odluke o sebi i da ne žele da im se iko više meša u unutrašnje poslove. Ističe da nova Vlada neće biti ekspertska, već bi trebalo da bude potpuno politička, kao i da će izbor mandatara biti rezultat razgovora i dogovora.

Koalicija predvođena Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA, koja je na izborima 2020. godine osvojila većinu – odnosno 41 mandat, posle dve godine burnih međusobnih odnosa je ponovo na okupu.

Povezane vesti

Andrija Mandić navodi da očekuje da će nova Vlada uskoro biti formirana.

„Mi smo prošli onu najvažniju deonicu. Potpisali smo politički sporazum, gde smo se obavezali da ćemo formirati novu Vladu. U tom političkom sporazumu zapisali smo i jednu veoma važnu stvar – ne želimo da ne neko meša u naše međusobne dogovore, bilo koja adresa sa strane“, rekao je Mandić za RTS.

Ukazuje da upravo time što su izbegli „mešanje raznih nedobronamernih adresa koje su i prethodne dvije godine uticale dominantno na izbore Vlade u Crnoj Gori“ stvorili dobre pretpostavke da izaberu Vladu koja će biti rezultat njihovog dogovora.

„Svakako ono što je važno – dogovorili smo se da su vrata te Vlade otvorena za autentične predstavnike manjinskih naroda u Crnoj Gori, tako da bi podrška toj Vladi trebala da bude značajno veća od broja 41 koji je osnovni broj parlamentarne većine“, dodao je Mandić.

Izvor: RTS

Nepoverenje dogovoru iz 2020. godine izglasano je posle svega godinu dana rada Vlade Zdravka Krivokapića. Govoreći o tome zašto veruje da će sada biti drugačije, Mandić kaže da je ta Vlada Zdravka Krivokapića bila uspostavljena dominantno „mešanjem ljudi i političkih i parapolitičkih struktura“.

„Nisu želeli da političari koji su pobedili na izborima učestvuju u Vladi. Napravljen je jedan eksperiment prvi put viđen u Evropi da je Vlada formirana od takozvanih eksperata koji nisu imali nikakvu odgovornost prema onima koji su ih glasali, a da oni su izneli izbore i dali određena obećanja građanima Crne Gore prosto nisu dobili poluge vlasti kojima bi mogli da odgovore na ta obećanja koja su građani dobili“, objašnjava Mandić.

Ističe da su se sada „stvari vratile u prirodni poredak“.

„Sada posle dve godine, rekao bih lutanja, dva eksperimenta manje ili više uspešna, dolazimo u situaciju gde političari koji učestvuju na izborima preuzimaju u potpunosti odgovornost“, poručuje Krivokapić.

„Veoma sam srećan što sam kao predsednik Nove srpske demokratije, stranke koja broji najveći broj poslanika u Skupštini Crne Gore u parlamenatrnoj većini i u ime Demokratskog fronta koji je najjači koalicioni saveznik da smo uspeli da dobijemo odgovore naših partnera i pokazali jednu otvorenost, iskrenost da imamo Vladu koja će raditi u interesu svih građana Crne Gore“, dodao je on.

Jedno od pitanja koje je trenutno kost u grlu i koje opterećuje dogovor jeste predsednica Skupštine Danijela Đurović iz redova SNP-a. DF je, između ostalih, tražio njenu smenu. Mandić ističe da je to dogovor koji su postigli, jer su postojali različiti interesi na položaju Danijele Đurović.

„Dogovorili smo se da izbor nove Vlade prati i izbor novog skupštinskog rukovodstva, odnosno da novo skupštinsko rukovodstvo koje je rezultat rada i dogovora u okviru parlamentarne većine bude ono telo koje će upravljati sa Skupštinom prilikom izbora nove Vlade“, kaže Mandić.

Očekuje da u narednih 15 dana postignu ključne dogovore koji bi omogućili da i pitanje predsednika Skupštine, mandatara, sastava Vlade. „Sve su to stvari oko kojih možemo da se dogovorimo ako budemo imali dobru atmosferu i iskažemo želju koji smo juče iskazali dogovorom“, dodaje.

„Nas čeka jedna strašno surova zima, imamo veliki ekonomski problem u Crnoj Gori i Vlada bi trebala da prventveno odgovori tim zahtevima da pronađemo formulu kako da Crna Gora prođe kroz jedno veliko iskušenje koje će nam prirediti ova zima“, naglašava Mandić.

Kada je reč o izboru mandatara, Demokratski front je predložio upravo Mandića. Na pitanje da li očekuje da predvodi novu Vladu, Mandić kaže da će to sve biti rezultat razgovora i dogovora.

„Mi smo usvojili i potpisali princip da se nova Vlada bira na osnovu demokratskih standarda koji važe svuda u svetu, da oni koji imaju najveću snagu i najveću podršku naroda da njima i pripadaju ključne funkcije, ali kažem to je sve stvar dogovora. Sešćemo i dogovorićemo se“, poručuje Mandić.

Od premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića juče smo čuli da je spreman da ostane na čelu crnogorske Vlade. Govoreći o tome razmatra li se ta ideja, Mandić kaže: „Kada sednemo za sto svi predsednici političkih stranaka izaći će sa svojim predlozima i biće to jedna dobra atmosfera u kojoj želimo da postignemo dogovor“.

„Vrlo je važno da nastavimo kao što smo juče radili, biće otvoreni razgovori, pokazaćemo prednosti za sve one dobre ideje koje postoje, ali ono što smo potpisali kao političke ciljeve nove Vlade u političkom sporazumu, videćemo ko najbolje može da odgovori tim političkim ciljevima koje smo postavili“, objašnjava Mandić.

Komentari

Vaš komentar