Makron: Želimo Balkan kao prostor mira i stabilnosti – pravi evropski prostor

Region 25. nov. 202116:2012 komentara
Podeli:
Izvor: DAMIR SENCAR / POOL / AFP

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Zagrebu da Pariz želi Zapadni Balkan kao prostor mira i stabilnosti. "Francuska vizija je da izgradimo prostor mira, stabilnosti, saradnje, da osnažimo protok ljudi i da (od Zapadnog Balkana) napravimo pravi evropski prostor", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Odgovorajući na pitanje o stanju bezbednosti na Zapadnom Balkanu, u kontekstu skorog francuskog preuzimanja predsedavanja Evropskoj uniji i ranijoj skepsi Pariza prema procesu proširenja, Makron je rekao i da je taj region destabilizovan od spoljnih snaga koje pokušavaju da ožive etničke podele.

Povezane vesti

„Francuska je sa narodima Zapadnog Balkana“, dodao je Makron.

On je rekao da Francuska na samitu u Sofiji nije rekla da je protiv proširenja EU, već da je htela okončanje „birokratske situacije“, odnosno rešavanje problema.

Makron je kazao da je za vreme hrvatskog predsedavanja Uniji, u prvoj polovini prošle godine, napravljen „više politički proces“.

Naveo je da je sa Plenkovićem razgovarao i o promenama izbornog zakonodavstva u BiH, problemima u odnosima Bugarske i Severne Makedonije i napetostima na relaciji Beograd-Priština. Makron je rekao da će Pariz i Zagreb u tim pitanjima zajedno delovati.

On je podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor, i ocenio da ga treba reformisati. Naveo je da je Hrvatska spremna i da je pokazala sposobnost da čuva granicu.

Glavni deo posete je potpisivanje ugovora o kupovini polovnih francuskih borbenih aviona, a Plenković je rekao da će Hrvatska na raspolaganju imati avione „kakve od juga Nemačke do Grčke nema niko drugi“.

Makron je kazao da je reč o suverenom izboru Hrvatske i da on puno znači za zajedničku bezbednost.

Plenković i Makron su potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu kao okvir za jačanje odnosa dve zemlje, a ministri odbrane su potpisali ugovor o kupovini polovnih francuskih borbenih aviona Rafal, vredan 999 miliona evra. Osam aviona treba da stigne do kraja 2024. godine, a tokom 2025. još četiri.

U tu čast, Zagreb su danas preletela dva aviona Rafal.

Zvaničnu posetu Hrvatskoj francuski predsednik počeo je jutros sastankom sa predsednikom Zoranom Milanovićem, ocenivši da se njom otvara novo poglavlje u odnosima dve države.

Makron je prvi predsednik Francuske koji je u zvaničnoj poseti Hrvatskoj od proglašenja njene samostalnosti 1991. godine.

Posetu će završiti svečanim ručkom na kojem će biti osobe iz javnog, ekonomskog, kulturnog, naučnog i sportskog života koje povezuju Hrvatsku i Francusku.

Makron će posle Hrvatske boraviti u Italiji, gde će razgovarati sa njenim zvaničnicima, a u Vatikanu će ga primiti poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja.

Jelisejska palata je navela da je cilj Makronove mini evropske turneje priprema francuskog predsedavanja Evropskoj uniji, od 1. januara 2022. godine. U Francuskoj će na proleće biti održani predsednički izbori.

Komentari

Vaš komentar