Makedonski premijer na akademiji u Skoplju: Sveti Sava i danas inspiriše

Region 28. jan 202200:03
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ognen Teofilovski/File Photo

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je u četvrtak uveče da lik i delo Svetog Save i osam vekova posle njegove smrti inspiriše i precizirao da tu misli i na opredeljenje građana njegove zemlje da "grade i neguju društvo jednako za sve". 

Kovačevski je to rekao na Svetosavskoj akademiji održanoj u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju povodom nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji – Dana Svetog Save.

„Kada kažemo da njegovo delo inspiriše, pred sobom imamo i naše opredeljenje. Opredeljenje gradjana Republike Severne Makedonije da gradimo i da negujemo društvo jednako za sve. Građansko, jedno društvo za sve, u kojem afirmišemo i uspostavljamo medjusobno poštovanje svih etničkih zajednica u našoj zemlji“, istakao je premijer Severne Makedonije.

Povezano:

Kovačevski je rekao da je nacionalni praznik srpske zajednice u Severnoj Makedoniji „posvećen jednoj od najsvetlijih i najsvetijih ličnosti u istoriji srpskog naroda“.

„Njegova samožrtva da se odrekne zemaljskih blaga i da prihvati pravoslavno hrišćanstvo kao njegov lični život, napravili su da Sveti Sava pripada svim hrišćanima, bez razlike u kojim državnim granicama žive“, rekao je Kovačevski.

Svetosavskoj akademiji u Makedonskom narodnom teatru pristvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ;ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski, poslanici srpskih stranaka u Sobranju i predsednica Nacionalnog saveta Srba u Severnoj Makedoniji Gordana Jović Stojkovska.

Selaković: Svetosavlje putokaz čitavom srpskom narodu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je na akademiji da je Sveti Sava dao putokaz čitavom srpskom narodu i da je prirodno što se današnja Srbija, koja se bori da se ekonomski i privredno uzdigne, idući putem duhovne obnove vraća svetosavlju.

Selaković, koji je svečanosti u Skoplju prisustvovao u svojstvu specijalnog predstavnika predsednika Srbije je rekao da je svetosavlje, između ostalog, i sve ono što nas vezuje sa drugim narodima, sa susedima, bez obzira na veru ili naciju kojoj pripadaju, prenelo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„U svetosavlju je sabrana naša želja da živimo zajedno u miru i ljubavi, u bratstvu sa drugima. Ima li lepšeg mesta da se ova poruka izgovori nego ovde u Skoplju? Ima li čvršćeg i verodostojnijeg načina da se nekome obavežete na ljubav i prijateljstvo od svetosavskog pečata? Uveren sam da nema“, kazao je Selaković.

Selaković je rekao da sve što srpski narod danas ima na određen način ima osnove u svetosavlju, državnost ima korene u političkom i diplomatskom radu Svetog Save, srpska duhovnost počinje od Svetog Save i nacionalna samosvest se kreće u duhovnim prostranstvima koje je utemeljio Sveti Sava, rekao je Selaković.

Ističući da je duhovnost srpskog naroda integralna i nedeljiva i da svetosavlje ne poznaje fizičke prepreke i granice, Selaković je konstatovao da je zato svejedno da li se svetosavskoj akademiji prisustvuje u Skoplju, Beogradu, Banjaluci, Bijelom Polju, Pljevljima, Temišvaru, Čikagu, Beču ili Ljubljani.

On je podsetio na Mihajla Pupina, čiji su preci iz Makedonije došli u Banat, a koga je majka, kako je sam ispričao u svojoj autobiografiji, u svet ispratila nakon što ju je u snu posetio Sveti Sava.

„Кao što je majka Pupina rodila ne samo za sebe već za ceo svet, tako je i majka Savu rodila ne samo za nas Srbe već za sve čestite ljude dobre volje“, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije zahvalio je ovom prilikom vladi i gradjanima Severne Makedonije na srdačnom prijemu i pokroviteljstvu proslave Savindana u Skoplju.

 

Komentari

Vaš komentar