Makedonski ministar zdravlja: Za sada nam ne trebaju vakcine iz Torlaka

Region 15. apr. 202113:1512 komentara
Podeli:
Vakcina Sputnjik V Torlak
Izvor: Izvor: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je da se isporuka 200.000 kineskih vakcina može očekivati 28. aprila.

„Jutros smo dobili potvrdu iz kineske ambasade da vakcine treba da očekujemo oko 28. aprila. Rsdi se o celokupnoj količini od 200.000 doza“, rekao je Filipče novinarima ispred dvorane „Boris Trajkovski“ u kojoj je punkt za masovnu vakcinaciju.

POVEZANE VESTI:

Ministar je ponovio da Fajzer do kraja meseca treba da isporuči 20.000 doza, kao i da treba da stignu vakcine Astrazeneke preko Kovaks mehanizma (76.000 doza).

Na pitanje da li će Severna Makedonija biti među prvim zemljama koja će naručiti Sputnjik V vakcine prozvedene u srpskoj farmaceutskoj fabrici „Torlak“, rekao je da njegovoj zemlji za sada ne trebaju nove naruždbe jer ima ugovoren dovoljan broj vakcina.

„Nama u ovom trenutku ne treba više nijedna narudžba, jer planom, kako je sada dimenzioniran i svim dogovrima imamo obezbeđeno 2,6 miliona vakcina. Sa tim je sistem zaokružen“, rekao je Filipče.

Dobar sastanak sa direktorkom Torlaka

On je dodao da je „imao stvarno dobar sastanak“ sa direktorkom beogradskog „Torlaka“ (Vera Stojiljković), koja ga je obavestila o mogućnostima i planovima tog instituta.

„Rekla mi je da će, pored toga što će prioritet biti nihova zemlja i njihovi građani, prioritet biti i susedne zemlje. Smatram da je to stvarno dobra politika“, rekao je ministar zdravlja.

Filipče je istakao da u Severnoj Makedoniji od početka vakcinacije nijedna vakcina nije propala ili ostala neiskorišćena.

„Planira se koliko je ljudi zakazano, otvara se manja količina na kraju radnog dana i tako se aplicira. Nijedna vakcina ne ostaje neiskorišćena ili bačena“, rekao je Filipče.

Komentari

Vaš komentar