Logar: Slovenija pridaje posebnu pažnju Zapadnom Balkanu

Region 15. sep 202113:17
Brisel, EU, evropski parlament, ilustracija za eu, zastave
Izvor: Shutterstock

Slovenija, kao predsedavajuća Evropske unije (EU), pridaje posebnu pažnju Zapadnom Balkanu, izjavio je šef slovenačke diplomatije Anže Logar u Evropskom parlamentu (EP), uz ocenu da predstojeći samit EU-Zapadni Balkan mora da odrazi evropsku strategiju za region.

„Susret na vrhu EU-Zapadni Balkan će se održati u oktobru i to treba da odrazi evropsku strategiju, jer ulazak u članstvo zapadnobalkanskog regiona mora biti naša zajednička strategija“, rekao je ministar spoljnih poslova Slovenije.

On je naglasio da „Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu“.

Izjava Logara usledila je posle najave predsednice Evropska komisije Ursule fon der Lajen u govoru o stanju Evropske unije da će pre kraja meseca posetiti region da bi „poslala jasan signal posvećenosti procesu proširenja“.

U obraćanju poslanicima EP, Fon der Lajen je rekla da EU zbog toga pojačava podršku regionu kroz novi Ekonomsko-investicioni plan koji predstavlja oko trećinu bruto društvenog godišnjeg proizvoda svih pet zapadnobalkanskih zemalja i Kosova.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je još još u jesen prošle godine najavio finansijsku i ekonomsku podršku EU od blizu devet milijardi evra zapadnobalkanskom regionu za privredni razvitak i oporavak od posledica pandemije korona virusa.

Dosad ta podrška EU još nije krenula, a Varheji je rekao da se očekuje da uz dodatna sredstva medjunarodnih finansijskih tela i privatnog kapitala taj ekonomsko-investicioni fond dostigne svotu od 29 milijardi evra.

„Ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana je ulaganje u budućnost EU“, poručila je predsednica EK.

Komentari

Vaš komentar