Lider makedonske opozicije: Narod da ne očajava, borba se nastavlja – pobedićemo

Region 16. jul 202217:1116 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski izjavio je da poslanici VMRO DPMNE i koalicije oko te stranke neće glasati za izmenu Ustava koja podrazumeva uvođenje bugarske manjine u taj akt, što je uslov za početak pregovora sa EU i otvaranje poglavlja.

„Želim da se jasno i glasno zna da ništa nije gotovo, a narod ne treba da očajava. Borba se nastavlja i pobedićemo. Informacija koja je prošla u Sobranju nema nikakvu važnost, jer Pregovarački okvir usvaja Vlada, ali zato obaveze koje prozilaze iz tog okvira, a to je promena Ustava radi unošenja Bugara, neće proći u makedonskom Sobranju“, rekao je Mickoski.

POVEZANE VESTI:

Lider VMRO DPMNE je rekao da su ukupno 44 poslanika najveće opozicione partije i koalicije koju ona predvodi u parlamentu sa 120 mesta, „kao garanciju narodu kod notara overili izjavu da čiste i zdrave savesti neće prihvatiti promenu Ustava“.

Prema francuskom predlogu Pregovaračkog okvira, koji je Sobranje podržalo i zadužilo vladu Dimitra Kovačevskog da ga prihvati, prva politička međuvladina konferencija bila bi održana nakon što Skoplje usvoji taj dokumet. Druga, na kojoj bi bio usvojen Pregovarački okvir, bila bi organizovana tek kada u makedonski Ustav bude uneta bugarska manjina.

Sobranje Severne Makedonije usvojilo je većinom glasova zaključke kojima se Vlada obavezuje da prihvati francuski predlog za početak pregovora sa EU i da u tom procesu zaštiti identitetske osobenosti makedonskog naroda, jezik i istoriju. Za zaključke, kojima se Vlada zadužuje da nastavi proces sa EU i usvoji ponudjeni Pregovarački okvir, glasalo je 68 poslanika vladajuće kolalicije oko SDSM i DUI i albanskih opozicionih partija.

Poslanici koalicije opozicione VMRO DPMNE i Levice, koji predlog smatraju štetnim, pre glasanja napustili su salu.

Komentari

Vaš komentar