Lekić: Vlada Crne Gore se raspala iznutra, na ispitu smo političke zrelosti

Region 27. jan. 202213:55 > 15:35
Podeli:
Izvor: N1

"Ja mislim da će doći do pada Vlade Crne Gore, ali bi bilo dobro da se ne skraćuje mandat Skupštini", izjavio je za N1 Miodrag Lekić, lider Demosa. Pre svih, kako ih je nazvao, kombinatorika, potrebno je napraviti ozbiljnu analizu šta se dešavalo od izbora do sada, dodao je.

Kako će se završiti politička kriza u Crnoj Gori i da li su politički akteri bliži manjinskoj Vladi ili novim izborima? Lekić kaže da postoji više neformalnih od formalnih inicijativa uoči raspleta krize.

„Inicijative su više neformalne nego formalne, uoči raspleta 3, 4. i 7. februara, na nekoliko sednica gde je najvažnija tačka moguće izglasavanje nepoverenja vladi“, kazao je Lekić.

POVEZANE VESTI

Pre svih kombinatorika, potrebno je napraviti ozbiljnu analizu toga šta se dešavalo i da kreatori koalicione manjinske vlade saopšte neki bilans, pa i odgovornost, dodao je.

„Nakon izbora svako je bio nadahnut da se radilo o istorijskoj pobedi, ali se zaboravilo da se pokuša da se bude ako ne na istorijskom nivou, onda na nekom iole ozbiljnijem. Plaćamo ceh lošem početku sa eksperimentom ekspertske vlade, gde su se neki trudili, ali je bilo i dosta neznanja i retorike“, ocenio je Lekić.

Prema njegovim rečima, još na početku vlade, došlo je „do naboja između parlamentarne većine i vlade“.

„Sad smo u toj dubokoj krizi, vidimo neslavna prepucavanja osoba iz vlade koje su do juče govorile da su prijatelji, da je vlada na istorijskom nivou… Sada smo u situaciji da je duboka kriza koja ima dva pravca – potpuni raspad vlasti, i drugi – da se kriza iskoristi kao šansa. To je moguće, istorija je pokazala da se može. Treba pokušavati. Lično sam protiv neke alternative na ulici, uz sav respekt za takvu vrstu delovanja. U testu ozbiljnosti vođenja države bilo bi bolje da pokušamo da se u okviru institucija dogovorimo za ovaj ili onaj način“, naglasio je Lekić.

Na pitanje može li se govoriti o izdaji i ko bi bili izdajnici u ovom slučaju, Lekić kaže:

„Pa ne, to je reč van mog vokabulara, u Crnoj Gori je to jedna od ‘jačih sportskih disciplina’, ako bih se našalio. Različiti pogledi ne znače da je neko izdajnik. Takve lake kvalifikacije su imali tragične oblike kroz istoriju. Prvi uslov je da se zaustavi retorika izdajnika. Svako ima pravo da saopšti kuda su putevi izlaska iz ove krize“, izjavio je sagovornik N1.

Manjinsku vladu zagovara URA Dritana Abazovića, ali ta opcija, čini se, nije dovoljno razjašnjena.

„Pa to je na njima da objasne. Ja ne znam ako bi ta grupacija i Abazović ušli u čitav aranžman, negirajući većinu, ulazi u velike rizike… Tačno je da je parlamentarna većina heterogena, ona je asimetrična, od 10 stranaka je sačinjena, ali je politika moguća, trebalo je odmah da se pokuša da se traži neki konsenzus ili je trebalo od početka reći – mi nećemo s vama i nemamo većinu“, rekao je Lekić.

Na pitanje kako će glasati u Skupštini o eventualnoj smeni Abazovića i skraćenju mandata Vlade i nepoverenju, Lekić kaže da se „situacija menja iz dna u dan“.

„Videćemo koje su opcije ponuđene, mislim da se ova Vlada raspala, nema tu nekog spektakularnog glasanja i dilema, ona se raspala iznutra. Odjednom su eksperti postali političari i to ne baš u slavnom stilu. Vlada je završila svoj mandat i misiju, premijer je stalno pred osnivanjem svoje stranke. Tako da ja mislim da će doći do pada vlada. A bilo bi dobro da se ne skraćuje mandat Skupštini“, ocenio je Lekić.

Dodaje da vesti nisu lepe, jer je politička elita u „iskušenju političke zrelosti“.

„Ovo će biti stranica istorije iz koje ćemo izaći zreliji ili smo proizveli haos koji ne znamo kako da zaustavimo“, zaključio je.

Ceo razgovor sa Miodragom Lekićem možete pogledati u snimku emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar