Krivokapićev kabinet: Koaliciju DPS i URA zanimaju samo zakulisni dogovori

Region 22. jan 202217:013 komentara
Podeli:
Izvor: Savo Prelevic/AFP

Kabinet predsednika Vlade Crne Gore saopštio je da Demokratska partija socijalista (DPS) i URA kao novi koalicioni partneri nisu zainteresovani za institucionalno delovanje, već isključivo za sopstvene zakulisne dogovore, kao što je ideja o manjinskoj vladi i da će njihova nova zajednička aktivnost biti bojkot vanredne sednice parlamenta.

Ocenjeno je da tome svedoče sinoćnji televizijski nastup Dritana Abazovića i poruke koju je tvitovao u četvrtak „odlazeći gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković“, da se o inicijativi Vlade za skraćenje mandata Skupštini ne može raspravljati ukoliko na zakazanoj sednici ne prisustvuje barem 41 poslanik.

„Više je nego očigledno da će nova zajednička aktivnost koalicije DPS-URA biti udruženi bojkot vanredne sednice Skupštine, koju je inicirala Vlada, a na kojoj će se raspravljati o dva izrazito važna institucionalna pitanja“, saopštio je kabinet Zdravka Krivokapića.

Ističu i da u potpunosti razumeju poruke međunarodnih partnera da probleme treba da rešavaju unutar institucija, ali da sinhronizovane najave Ivana Vukovića i Dritana Abazovića o onemogućavanju kvoruma, odnosno bojkotu sednice, dovode do nezaobilazne blokade Skupštine već pri prvoj vanrednoj inicijativi.

„Dodatno, kada je centralna institucija blokirana, ona nije u mogućnosti da obavlja nadležnosti utvrđene Ustavom, pa se stoga upravo od strane koalicije DPS-URA nameću vaninstitucionalna rešenja. Na svu sreću, Ustav Crne Gore prepoznaje građanina kao nosioca suvereniteta i zaštitnika izborne volje“, naveo je kabinet premijera.

Komentari

Vaš komentar