Krivokapić: Tužilaštvo da reaguje, svedoci smo nasilnog formiranja Vlade

Region 22. apr 202220:579 komentara
Izvor: N1/arhiva

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da hitno reaguje po službenoj dužnosti i po krivičnoj prijavi protiv 46 poslanika crnogorskog parlamenta, zbog sumnje da su neovlašćeno zakazali sednicu Skupštine za 28. april.

On je tužilaštvo pozvao da reaguje zbog sumnje da su, kako je naveo, „neovlašćenim zakazivanjem sednice redovnog, prolećnjeg zasedanja Skupštine 28. aprila na Cetinju bez odobrenja vršioca dužnosti predsednika Skupštine ili drugog lica nadležnog prema Poslovniku Skupštine i Ustavu CG, organizovali kriminalnu grupu radi izvršenja krivičnih dela samovlašća, zloupotrebe službenog položaja, te krivičnih dela protiv državnih organa i Ustavnog poretka Crne Gore“.

„Imajući u vidu da ne postoji ni jedan pravni osnov zakazivanja sednice na način kako je to u ovom slučaju urađeno, neophodno je da specijalni državni tužilac preduzme radnje iz svoje nadležnosti da utvrdi da li postoji osnov za krivično gonjenje. Čini se da smo ovih dana svedoci nasilnog formiranja Vlade, kršenja Poslovnika Skupštine, Zakona i Ustava i takvo samovlašće mora biti zaustavljeno kroz pravni sistem. Specijalno državno tužilaštvo je dužno da što hitnije ispita osnovanost postupanja, posebno kod činjenice da je već podneta krivična prijava protiv poslanika koji na ovaj način pokušavaju da dođu na vlast, a nesporno je da postoje okolnosti koje ukazuju na to da će učiniti krivično delo koje su javno najavili (ukoliko održe sednicu)“, napisao je Krivokapić na Tviteru, a prenose „Vijesti“.

Dodaje da zbog važnosti pitanja Specijalno državno tužilaštvo poziva da postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima.

„I pokrene postupak utvrđivanja zakonitosti takvog postupanja, a samim tim nastupanje posledica po državu. Posebno treba imati u vidu i izjavu poslanika Raška Konjevića koji potvrđuje da „možda i čine krivično delo ali o tome da odlučuju nadležni državni organi“ što dodatno navodi u sumnju da je sve urađeno sa predumišljajem i organizovano. Napominjemo da Ustav i Poslovnik jasno propisuju ko može zakazati skupštinu i po kojoj proceduri i da zbog važnosti pitanja, i potrebe da funkcioniše pravna država neophodno je da se izjasni Specijalno državno tužilaštvo“, zaključio je Krivokapić.

Podsećamo, nova crnogorska Vlada i predsednik Skupštine trebalo bi da budu izabrani na sednici parlamenta na Cetinju 28. aprila, pošto je danas 46 poslanika odlučilo da sazove sednicu parlamenta.

Komentari

Vaš komentar