Krivokapić: Sporna dva člana Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Region 10. jun. 202119:5232 komentara
Podeli:
Zdravko Krivokapić
Izvor: Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

Premijer Crne Gore Zdravko Krivikapić izjavio je da su sporna dva člana Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Ja sam u petak prosledio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju u kome sam kazao naš stav vezan za Temeljni ugovor. Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan deo preambule“, rekao je Krivokapić za TV Vijesti.

Krivokapić je naveo da se jedan član odnosio na verske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o verskim praznicima u Crnoj Gori.

On je objasnio da je to podrazumevalo da Crna Gora ima veći broj verskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebalo da se slave – Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški.

„I član 7, deo koji se tiče tog jednog dela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nisu katastarski upisani“, naveo je Krivokapić.

Na konstataciju da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

„Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vernik, odlučio sam da zaštitim državu“, rekao je Krivokapić.

Komentari

Vaš komentar