Krivokapić sledeće nedelje u zvaničnoj poseti Srbiji

Region 28. okt. 202121:16 > 23:543 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić boraviće 2. i 3. novembra u zvaničnoj poseti Srbiji, na poziv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, objavila je Vlada Crne Gore.

Na sednici Vlada Crne Gore je utvrdila platformu za tu posetu, tokom koje su planirani susreti sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.

U dokumentu se navodi se da će zvanična poseta premijera Beogradu biti u funkciji jačanja bilateralnih odnosa, unapređenja političkog dijaloga i ukupne saradnje.

Povezane vesti:

Poseta predstavlja i priliku da se istakne važnost stabilnog i sigurnog regiona, kao i značaj njegove jače integracije kroz mehanizam Berlinskog procesa, kojim se učvršćuje evropska perspektiva Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Vlade, prenosi Glas Amerike.

Dodaje se da će, imajući u vidu krizu nastalu usled pandemije, poseta biti odlična prilika za razgovor o modelima usmerenim na prevazilaženje zdravstvenih, ekonomskih i drugih izazova uslovljenih pandemijom, sa kojima se obe države suočavaju.

Planirano je da se crnogorska delegacija susretne sa najvišim zvaničnicima Srbije, a poseban akcenat staviće se na jačanje ekonomskih veza i saradnje, za šta postoje značajni potencijali.

U tom smislu, fokus će biti na projektima čiji je cilj unapređenje saobraćajne infrastrukture, što je neophodan uslov kako za povećanje prometa ljudi, tako i za ukupnu ekonomsku i saradnju u oblasti turizma, navodi se u Platformi.

U susretima sa zvaničnicima Srbije “sugerisaće se da se u narednom periodu saradnja u oblastima infrastrukuture, energetike, vodoprivrede, turizma, poljoprivrede, šumarstva i drugih oblasti od obostranog interesa ostvaruje, kad god je to moguće, kroz mehanizme regionalne saradnje, a pre svih Berlinskog procesa“, navodi se u platformi.

Krivokapić razmišlja o formiranju stranke

Crnogorski premijer izjavio je da razmišlja o formiranju Demohrišćanske stranke koja bi, kako je naveo, mogla da pomiri dva jaka ekstremizma i da promeni političku sliku u Crnoj Gori.

„Razmišljam o tome, jer da bi se politička slika u Crnoj Gori promenila mora da postoji jaka partija centra. To je pokazano u svim istraživanjima i ta partija može da pomiri dva jaka ekstremizma i na nekin način da anulira njihovo delovanje“, rekao je Krivokapić gostujući na Televiziji Crne Gore.

On je ocenio da je model ekspertske vlade dobio punu afirmaciju, bez obzira što je kritikovan i što je od početka imao svoje protivnike.

„To je model koji garantuje dobru tranziciju i preduzimanje reformskih koraka koje ova Vlada radi. Ova Vlada ne vodi politiku nijedne partije, već javne politke koje treba da omoguće bolju budućnost svih građana“, kazao je Krivokapić.

Poručio je da je otvoren za sve razgovore, što je, kako je naglasio, pokazao u dva kruga razgovora sa predstavnicima parlamentarne većine.

U ta dva kruga sam osetio atmosferu koja je mogla da se pretvri u konkretizaciju, a zašto nije, treba pitati jednu drugu stranu. Ta skupštinaka većina prvo treba da se dogovori, jer se u predlozima vidi raznolikost, naveo je Krivokapić.

Na pitanje da prokomentariše ocene javnosti da će, ako Demokratski front bude u Vladi, izostati podrška zapadnih partnera, ponovio je da neće da sudi po jednom lideru.

„U svakoj partiji imate mlade, kompetentne i sposebne ljude i valjda treba dati šansu svakome da se pokaže na nabolji mogući način. Neko ko ima dobru kvalifikaciju i ako je u prošlosti pokazao dobre rezultate, ne bi trebao da bude odbačen, bez obzira kojoj partiji pripada“, kazao je Krivokapić.

Kada je reč o učešću manjina u rekontruisanoj Vladi, Krivokapić je istakao da su svi predstavnici manjinskih partija bili pozvani na razgovor, ali su svi odbili sastanak, pravdajući se da imaju preča posla.

Komentari

Vaš komentar