Krivokapić: Podržavam proteste bez nasilja, svi ostali će biti procesuirani

Region 11. apr 202118:52 > 22:041 komentar
Podeli:
Izvor: Savo Prelevic/AFP

Vrata slobode i demokratije u Crnoj Gori su odškrinuta, ali to nije razlog da ovih dana prisustvujemo okupljanjima koja na određeni način krše tu slobodu, zaustavljajući slobodu nekih drugih, ocenio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i pozvao sve političke faktore u zemlji da odustanu od okupljanja i kontraskupova, saopštila je Vlada.

„Demokratija podrazumeva i proteste, ali ti protesti moraju biti u duhu demokratije, a to znači, bez poruka mržnje, šovinizma i isključivosti. Crna Gora poslednjih dana sluša poruke koje nikada do sada u Crnoj Gori nisu bile prisutne, a to su poruke podela na došljake i domoroce, starosedeoce i izbeglice“, naglasio je Krivokapić u saopštenju povodom aktuelnih zbivanja koja su poslednjih dana podigla tenzije u Crnoj Gori.

Povezane vesti

Krivokapić je ukazao i na pretnje poslanika, „puštanjem zveri iz kaveza“, mnoge poruke mržnje, čak i nasilja.

„I na kraju ti isti, koji podstrekavaju na nasilje, očekuju da se u Crnoj Gori desi, kako nam nameću, Crnogorsko proleće, aludirajući verovatno na Arapsko proleće. Te godine i ta proleća su prošla. Mi danas živimo za novu budućnost i tu budućnost ćemo ostvariti svi zajedno pomireni i profesionalno obavljajući svoje funkcije“, poručio je crnogorski premijer.

Mi sada spremamo crnogorsko leto, da nasi građani ovu turističku sezonu dočekaju spremni, a naša država da im pomogne u tom poslu, naveo je Krivokapić, ukazujući da „slike koje neko želi da pošalje“ sa crnogorskih ulica „rade direktno protiv države, njene privrede i protiv svih onih koji vredno rade“.

„Obaveza svih političkih subjekata u Crnoj Gori je da pozovu svoje pristalice da odustanu od okupljanja i kontraokupljanja, da ostanemo svojim kućama i da se okrenemo svakodnevnim obavezama, miru, redu i radu. To je naša jedina obaveza u preporodu Crne Gore“, poručio je Krivokapić i naglasio kako „niko ne treba da brani Crnu Goru od Crnogoraca“, jer u njoj svi žive „kao građani koji vole svoju zemlju“.

Obraćajući se prethodnoj vlasti, sadašnjoj opoziciji, Krivoikapić je ocenio da se „oni još uvek ne mire sa tim da su izgubili vlast“.

„Naravno, njihovim gubljenjem vlasti, nije izgubljena Crna Gora ni njen narod. Mi znamo domaćinski da vodimo ovu Crnu Goru i ova Vlada i Skupština, a nadam se da će našem radu da se priključe i ostale institucije Crne Gore. Nemojte da vas brine to što oni koji su sve ostvarili u bezakonju i rukovođeni svojim interesima žele da Crnu Goru dovedu u neko novo stanje u kom se oni najbolje snalaze, a to je stanje haosa i nereda“, naveo je crnogorski premijer.

On je je kao organizatora i rukovodioca tih aktivnosti označio Veselina Veljovića, savetnika predsednika Crne Gore, navodeći da je Veljović „svoj štab iz policije preselio u štab paralelnog organa, koji rukovodi Komitsko patriotskim pokretom“.

„Znamo da ovo sve finansira organizovani kriminal u dosluhu sa političarima, jer oni na taj način čuvaju svoje interese. Zašto je to tako – zato što se korupcija svodi na nulu, a kriminal na najmanju moguću meru. Crna Gora nije kriminalna država, Crna Gora nije država nepotizma, Crna Gora je država dobrih domaćina“, naglasio je Krivokapić.

On je građane Crne Gore pozivao „da ne nasedaju na pozive onih koji su se ogrešili o mnoge zakone“, pa bi sada da i druge uvuku u bezakonje.

„Državu još niko nije pobedio, neće ni danas, ni ubuduće. A Crna Gora je država svih njenih građana, koji žele da je grade, a ne razgrađuju“, navodi premijer Zdravko Krivokapić u poruci javnosti koju je objavila vlada u Podgorici.

Đukanovićev savetnik kao maliciozne odbacio optužbe

Savetnik predsednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, Veselin Veljović odbacio je večeras optužbe premijera Zdravka Krivokapića da stoji iza protesta Patriotsko-komitskog pokreta i okarakterisao ih kao „maliciozno prebacivanje odgovornosti za destabilizaciju države“.

„Vi ste gospodine Krivokapiću izveli ljude na ulice, a ne Veselin Veljović. Vi ste uz sve probleme sa kojima se naša država suočava, kao prioritet postavili etnički inženjering na štetu Crnogoraca i manjinskih naroda“, naveo je Veljović u reagovanju.

On je optužio Krivokapića da radi na „obezdržavlljenju“ Crne Gore, „promeni njene građanske i demografske strukture i uništenju njenog građanskog bića“.

„Istina je da patriotske organizacije ne vodim, nisam njihov član i nemam bilo kakve veze sa njihovim aktivnostima ali poštujem njihov rad uz uverenje da će ih biti sve više svakoga novog dana. Radije sa njima i jedan dan, nego sa dušmanina svega crnogorskog“, dodao je Veljović u reagovanju.

Komentari

Vaš komentar